Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Ηπειρου 57 & Μιχαήλ Βοδα 18, Αθήνα

 


Όψη οδού Ηπείρου από street View (2019)

Όψη οδού Μιχαήλ Βόδα από street View (2019)

Φωτογραφία εποχής
Πηγή :  Ε.Λ.Ι.Α.

Διεύθυνση : Ηπειρου 57 & Μιχαήλ Βοδα 18, Αθήνα
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1928
 
Αρχιτέκτονας :  Αθανάσιος Δεμίρης
 
Περιγραφή :
Τριώροφο εκλεκτικιστικό κτίριο του Μεσοπολέμου με ενδιαφέρουσα κυλινδρική διαμόρφωση της γωνίας και ημιεξαγωνικό έρκερ. Η ιδιαιτερότητα της εκλεκτικιστικής αυτής πολυκατοικίας είναι τα δύο έρκερ, ένα κυκλικό και ένα ημιεξαγωνικό. Το κτίριο φέρει επίσης πλούσιο διάκοσμο, γαλλικά κουφώματα και μεταλλικά κάγκελα.
Αν και οι δύο πλευρές της πολυκατοικίας, προς την Ηπείρου και προς τη Μ. Βόδα, δεν έχουν την ίδια επιφάνεια, ο Δεμίρης δημιουργεί δύο όμοιες αναλογικά όψεις. Όλος ο διάκοσμος του κτιρίου απλώνεται ενιαία και αδιάσπαστα στους δύο ορόφους, που βρίσκονται τα διαμερίσματα, ενώ στο ισόγειο, στο οποίο υπάρχουν χώροι καταστημάτων, εντυπωσιακές είναι οι δύο, από μία σε κάθε δρόμο, θύρες εισόδου.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για την οικία του αρχιτέκτονα Αθαν. Δεμίρη. Εκεί μεταφέρει αργότερα το αρχιτεκτονικό του γραφείο που στεγαζόταν στην οδό Βερανζέρου 4. Στο υπόγειο υπήρχαν βοηθητικοί χώροι, ενώ στο δώμα βρίσκονταν τρεις χώροι πλυντηρίων σε έναν εκ των οποίων ο Αθανάσιος Δεμίρης είχε εγκαταστήσει το προσωπικό του μηχάνημα ηλιοτυπίας.
 
Πηγές 
 
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου