Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

οικία Μητσοτάκη, Ελ. Βενιζέλου 164, Χανιά

Φωτογραφία από https://www.halepa.com


Διεύθυνση : Ελ. Βενιζέλου 164, Χανιά 

Επωνυμία : οικία Μητσοτάκη 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασσικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1886 

Αρχιτέκτονας : Ν. Μαγκούζο 

Περιγραφή : 
Διώροφη βίλλα με πλούσιο διάκοσμο υψηλής αστικής αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικά στοιχεία, οι κόγχες της πρόσοψης και το αέτωμα της στέγης. Τα σχέδια και η επίβλεψη έγιναν από τον Ιταλό Μηχανικό Ν. Μαγκούζο. Ο κήπος φυτεύτηκε συμμετρικά με φοίνικες και φέρει βοτσαλωτό διάδρομο. 
Το κτίριο χαρακτηρίζεται από πλήρη συμμετρία στις όψεις και στην κάτοψη. Ο κυβικός όγκος του ελαφρώνει στην πρόσοψη με την εσοχή του κεντρικού άξονα, όπου τοποθετείται η είσοδος στο ισόγειο και στον όροφο και η χαρακτηριστική διπλή σκάλα. Τα πλαίσια των ανοιγμάτων, οι διακοσμητικές κόγχες και ταινίες, το στηθαίο και το αέτωμα του κεντρικού άξονα συμπληρώνουν τη διακόσμηση του κτηρίου. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Χτίστηκε από τον έμπορο Θ.Κ. Μητσοτάκη και το έδωσε ως προίκα στην κόρη του Φαιναρέτη όταν αυτή παντρεύτηκε τον Ανδρέα Μάστρακα. Στο κτίσμα το έτος 1868 στεγάστηκε η Αγγλική Πρεσβεία και μετά, όταν ήταν ύπατος Αρμοστής Κρήτης ο Πρίγκηπας Γεώργιος. Από τους αρχικούς ιδιοκτήτες το κληρονόμησε η Κατίνα Φούμη για να το πουληθεί αργότερα στον Εμμ. Γοναλάκη και να περάσει στη συνέχεια στην ιδιοκτησία του Σπανουδάκη. Σήμερα στεγάζει το Halepa Hotel 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 33612/2227α/26-05-1987 ΦΕΚ 544/Δ/18-06-1987 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου