Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα, Ποσειδώνος & Φιλελλήνων Λουτρά Αιδηψού Εύβοιας

Εναέρια άποψη του συγκροτήματος
Πηγή :  https://www.mouzenidis.com

Γενική άποψη από street View (2019)

Γενική άποψη από street View (2019)

Γενική άποψη από street View (2019)

Λεπτομέρεια όψης από street View (2019)

 
Διεύθυνση :  Ποσειδώνος & Φιλελλήνων Λουτρά Αιδηψού Εύβοιας
 
Επωνυμία :  ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα
 
Χρόνος Κατασκευής :  1896
 
Αρχιτέκτονας :  Ερρίκος Τομπάζης
 
Περιγραφή :
Το κτίριο είναι τριώροφο με υπόγειο και σοφίτα. Η σύνθεση εκμεταλλεύεται την γωνιακή θέση του οικοπέδου δημιουργώντας στη γωνία πύργο που δεσπόζει στη μορφή και προβάλλει δυναμικά το κτήριο. Τα συμμετρικά ανοίγματα αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο της μορφολόγησης του κτιρίου. Εσωτερικά δημιουργείται κεντρικός χώρος εισόδου με ένα κεντρικό διάδρομο ανά πτέρυγα και δωμάτια εκατέρωθεν.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα κτίσθηκε το 1896. Είναι το πιο εντυπωσιακό κτήριο - ξενοδοχείο της περιόδου και το πρώτο που εντοπίζει κανείς φτάνοντας στα Λουτρά Αιδηψού. Στο υπόγειό του έχει εγκαταστάσεις για λουτροθεραπεία.
Θεωρείται πως ήταν το πρώτο σύγχρονο ξενοδοχείο, Ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην Αιδηψό. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερρίκο Τομπάζη και χτίστηκε στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, με πέτρα από κοντινά μέρη της Βόρειας Εύβοιας, κατόπιν επιθυμίας του αρχιτέκτονα, περιλαμβάνοντας όλες τις σύγχρονες για την εποχή ανέσεις.
Μεταξύ 1910-1912 γίνεται η πρώτη μεγάλη ανακαίνισή του. Το 1995 εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ μελέτη αποκατάστασης και μετατροπής του σε ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας και δημιουργίας κέντρου υδροθεραπείας. Η μελέτη έγινε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Στασινόπουλο και προέβλεπε την αποκατάσταση του υπάρχοντος κτιρίου προσθέτοντας μια νέα πτέρυγα. Το έργο κατασκευάστηκε το 2000.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου