Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Παλάτι, Ελευθ. Βενιζέλου 87-89 & Φραγκοκάστελλου, Χανιά

Γενική άποψη
Πηγή :  https://greece.terrabook.com

Φωτογραφία εποχής
Πηγή :  https://mygreekholiday.gr

Διεύθυνση : Ελευθ. Βενιζέλου 87-89 & Φραγκοκάστελλου, Χανιά
 
Επωνυμία :  Παλάτι
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1882
 
Περιγραφή :
Κτίριο που χαρακτηρίζεται από λιτότητα και συμμετρία. Τα ανοίγματα έχουν τονισμένα πλαίσια και μικτό γείσο, ενώ διακοσμητικές ταινίες, κόγχες, γείσο και στηθαίο με γλάστρες συμπληρώνουν τη διακόσμηση του κτηρίου. Οι εξωτερικές επενδύσεις της θύρας εισόδου είναι από πεντελικό μάρμαρο.
Είναι νεοκλασικού ρυθμού εμπλουτισμένο με στοιχεία τοπικής αρχιτεκτονικής έκφρασης. Τις αδρές γεωμετρικές και συμμετρικές γραμμές της πρόσοψης με τις εσοχές για τ' αγάλματα συμπληρώνει το εσωτερικό με ξυλόγλυπτα ταβάνια, επενδύσεις από μάρμαρο Πεντέλης και χαρακτηριστική επίπλωση.
Οι επενδύσεις του Παλατιού εξωτερικά είναι από μάρμαρο Πεντέλης, η ξυλεία που έχει χρησιμοποιηθεί είναι κέδροι του Λιβάνου, οι κουπαστές του εξώστη είναι από κρύσταλλο, όπως μας πληροφορεί η κ. Αιμιλία Μπλέτσα στο βιβλίο της «Τα Χανιά έξω από τα Τείχη». Εσωτερικά, στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι υποδοχής και η κουζίνα, ενώ στον όροφο είναι τα ιδιαίτερα δωμάτια. Κάθε όροφος έχει εμβαδόν 250 τμ.
 
Ιστορικά στοιχεία Λαογραφικά στοιχεία :  
Το Παλάτι είναι τυπικό δείγμα αρχοντικού της εποχής του, κτισμένο το 1882 σε έκταση 5 στρεμμάτων, από τον πλούσιο έμπορο Θεμιστοκλή Μητσοτάκη, συγγενή του πατέρα του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Στα 1898, όταν η Κρήτη αποκτά αυτονομία, ηγεμόνα και Σύνταγμα, έρχεται στα Χανιά ο Πρίγκιπας Γεώργιος ως ύπατος Αρμοστής της Κρήτης. Αυτό το αρχοντικό επιλέγεται ως το πιο κατάλληλο για να γίνει η κατοικία του. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς είναι γνωστό μέχρι και σήμερα ως Παλάτι.
Μετά την αποχώρηση του Πρίγκιπα Γεωργίου το 1906, το Παλάτι ήταν η κατοικία του επόμενου ύπατου Αρμοστή Αλέξανδρου Ζαΐμη, ο οποίος και επέφερε πολλές αλλαγές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου.
Από το 1940 έως το 1957 στο Παλάτι στεγάστηκε στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ κατά την Κατοχή επιτάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως Στρατηγείο από τους Γερμανούς.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  33612/2227α/26-05-1987  ΦΕΚ 544/Δ/18-06-1987

1 σχόλιο: