Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Οικία Κωστή Παλαμά, Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας

Γενική άποψη
Πηγή :  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Κύρια όψη
Πηγή :  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Πλαϊνή όψη

Διεύθυνση :  Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας 

Επωνυμία : Οικία Κωστή Παλαμά 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για καλοδιατηρημένο πέτρινο διώροφο κτίριο. Αποτελείται από ισόγειο και όροφο, με συμμετρικά διατεταγμένα ανοίγματα. Στο κτίριο διατηρούνται όλα τα αρχιτεκτονικά γνωρίσματα και διακοσμήσεις, όπως λιθόκτιστη είσοδο, σιδεριές στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του ισογείου, τα τόξα της τζαμαρίας και του φεγγίτη στον όροφο. 
Καλύπτεται με παραδοσιακή κεραμοσκεπή στέγη με κεραμίδια βυζαντινού τύπου. Η κεντρική όψη του κτιρίου είναι επιχρισμένη ενώ η πλαϊνή ανεπίχριστη με εμφανή λιθοδομή. Στη στέψη της στέγης περιμετρικά του κτιρίου υπάρχει αξιόλογη τραβηχτή κορνίζα. Τα κουφώματα είναι ξύλινα. 
Χαρακτηριστική είναι η είσοδος της οικίας στην κύρια όψη, που σχηματίζει λιθόκτιστο τοξωτό άνοιγμα. Η πίσω όψη σώζει στον όροφο τα ανοίγματα με τις τοξωτές απολήξεις, που κοσμούνται με ξύλινα καΐτια. 
Η κύρια και η πίσω όψη του κτιρίου είναι επιχρισμένες, ενώ η πλαϊνή έχει παραμείνει ανεπίχριστη, αποκαλύπτοντας τη λιθοδομή. Το κτίριο καλύπτεται με κεραμοσκεπή στέγη. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Η οικία της οικογένειας Παλαμά στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου οικοδομήθηκε το 18ο αιώνα. 
Στην οικία αυτή έζησε ο Κωστής Παλαμάς όταν την κηδεμονία του ανέλαβε ο θείος του Δημήτριος Παλαμάς μετά τον θάνατο των γονιών του έως την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, δηλαδή από το 1867 έως το 1875. Η οικία λειτουργεί από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ως επισκέψιμος χώρος, εμπλουτισμένη με αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του ποιητή. 
Είναι η οικία «εις ην έζησε και έγραψε τα πρώτα του ποιήματα ο ποιητής Kωστής Παλαμάς» στην Ι. Π. Μεσολογγίου. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου