Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

οικία Διακάκη, Αγ. Δημητρίου 92 & Αριστοτέλους 38, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2014)

Λεπτομέρεια γωνίας 1ου ορόφου
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Σχέδιο όψης αρχικού κτιρίου
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Διεύθυνση : Αγ. Δημητρίου 92 & Αριστοτέλους 38, Θεσσαλονίκη 

Επωνυμία : οικία Διακάκη 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1924 

Αρχιτέκτονας : Ιωάννης Καραγιαννάκης 

Περιγραφή : 
Αξιόλογο τμήμα κτιρίου (ισόγειο και 1ος όροφος) με εκλεκτικιστικά χαρακτηριστικά και έντονα στοιχεία οριενταλισμού που παραπέμπουν σε επιρροές του πολυεθνικού και κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικά είναι τα νεογοτθικά οξυκόρυφα ανοίγματα, ο περίτεχνος διάκοσμος, ο αισθητικός πλουραλισμός στα επιμέρους στοιχεία. Αξιόλογη είναι και η περίτεχνη θύρα εισόδου επί της οδού Αριστοτέλους που διαμορφώνεται σε εσοχή με οξυκόρυφο φεγγίτη. 
Διώροφη (αρχικά) οικία. Το σχέδιο ίσως είναι επηρεασμένο από τις προτάσεις του Hebrard για την διαμόρφωση του άξονα του Αγίου Δημητρίου. Στο ισόγειο παρατηρούμε μεγάλα ανοίγματα με τοξωτά ανώφλια, διαμορφωμένα για στέγαση καταστημάτων. Χαρακτηριστικό του κτιρίου ήταν ο πυργίσκος που σχηματιζόταν στην ένωση των όψεων, με την δημιουργία ενός είδους σαχνισιού και την στέγαση του με κεραμοσκεπή. Η άδεια οικοδόμησης προφανώς έδινε δυνατότητα επέκτασης καθ΄ύψος , η οποία δυστυχώς δεν σεβάστηκε την πολύ ιδιαίτερη μορφή του κτιρίου που ίσως είναι και το μοναδικό στην πόλη. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Κτίστηκε το 1924 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιω. Καραγιαννάκη. Η αρχική της χρήση ήταν κατοικία της οικογένειας Διακάκη. Σήμερα(2015) αποτελεί πολυκατοικία διαμερισμάτων. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

ΥΜΑΘ 3428/30-09-2016 Φ.Ε.Κ. 229/ΑΑΠ/04-11-2016 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου