Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Δημαρχείο, Δημοκρατίας & Χρήστου Λαδά, Αίγινα

Γενική άποψη από street View (2014)

Λεπτομέρεια μπαλκονιού
Πηγή :  Πτυχιακή εργασία Κατίκος Κωνσταντίνος

Οροφογραφία
Πηγή :  Πτυχιακή εργασία Κατίκος Κωνσταντίνος

Διεύθυνση : Δημοκρατίας & Χρήστου Λαδά, Αίγινα 

Επωνυμία : Δημαρχείο 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1886 

Περιγραφή : 
Διώροφο νεοκλασικό κτίριο. Ρυθμική διάταξη ανοιγμάτων με κορνιζώματα στον όροφο. Εξώστες με νεοκλασικά κιγκλιδώματα και κιλίβαντες (ο ένας έκκεντρος). Διάκριση σε βάση-κορμό-στέψη. 
Εξωτερικά το κτίριο είναι σοβατισμένο και βαμμένο στο χρώμα της ώχρας. Τα παράθυρα είναι ορθογωνικά και αποτελούνται από ένα άνω τμήμα σταθερό και δυο ανοιγόμενα. Η αναλογία τους είναι 2:1 (σχέση ύψους-πλάτους). Τα παντζούρια είναι ξύλινα γαλλικά ανοιγόμενα σε τέσσερα τμήματα και βαμμένα καφέ ενώ τα πλαίσια των παραθύρων (παραστάδες) είναι άσπρα. Στην πλευρά που εφάπτεται στον παραλιακό δρόμο το κτίριο έχει μαρμάρινο μπαλκόνι που στηρίζεται σε δυο μαρμάρινα περίτεχνα φουρούσια, ενώ το επίσης περίτεχνο μαύρο κάγκελο είναι από μαντέμι. Στην πλευρά της Χρήστου Λαδά υπάρχει ακόμα ένα μαρμάρινο μπαλκόνι που στηρίζεται σε δυο λιτά φουρούσια, ενώ το κάγκελο είναι και αυτό μαύρο και περίτεχνο. Τέλος η κεραμοσκεπή είναι διαμορφωμένη με ρωμαϊκά κεραμίδια, ενώ στις γωνίες της υπάρχουν ακροκέραμα. 
Εσωτερικά η οροφή και οι τοίχοι του κτιρίου είναι διακοσμημένοι με τοιχογραφίες σε έντονα χρώματα. Το πάτωμα είναι από ξύλο, όπως άλλωστε και τα λευκά παράθυρα. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Είναι ένα κτισμένο το 1886 και ανήκει στον δήμο Αίγινας. Στον όροφο στεγάζει το Δημαρχείο, ενώ στο ισόγειο υπάρχουν μαγαζιά. Το 2000 ανακαινίστηκε στην μορφή που βρίσκεται σήμερα. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 76769/5180α/25-08-1992 ΦΕΚ 1007 α/ 02-10-1992 

Πηγές 

Πτυχιακή εργασία ‘Αρχιτεκτονικές – οικοδομικές λεπτομέρειες νεοκλασικών κτιρίων. Η περίπτωση της Αίγινας’, Κατίκος Κωνσταντίνος 2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου