Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

πύργος Ζαΐμη ή Μπενιζέλου, Θέση Πλακάκια, Αίγινα

Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Διεύθυνση : Θέση Πλακάκια, Αίγινα 

Επωνυμία : πύργος Ζαΐμη ή Μπενιζέλου 

Χρόνος Κατασκευής : τέλη 19ου αιώνα 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για αξιόλογο δείγμα μιας εποχής, το οποίο παρουσιάζει αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον. Είναι διώροφο με ημιυπόγειους χώρους και καλύπτεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Στο κτίριο παρατηρούνται δυτικές μορφολογικές επιδράσεις (διάπλαση των όγκων, πυργοειδής απόληξη κλιμακοστασίου, κεκλιμένη τοιχοποιΐα του ημιυπογείου (scarpa)) οι οποίες εναρμονίζονται θαυμάσια με τα υπόλοιπα μορφολογικά στοιχεία. 
Τα ανώφλια των κάτω ανοιγμάτων καμπυλούνται ελαφρά σε τμήματα τόξου με πολύ χαμηλό βέλος. Οι τοίχοι του είναι κατασκευασμένοι από λιθοδομή από τοπικό πωρόλιθο, κατά το πολυγωνικό σύστημα (ημιλαξευτοί πολυγωνικοί λίθοι), εσωτερικά επιχρισμένη και εξωτερικά με ακανόνιστα σχήματα λίθων. Στις γωνίες του και γύρω από τα εξωτερικά ανοίγματα, η κατασκευή ενισχύεται με πελεκημένους γωνιόλιθους. 
Όλα τα τμήματα των όψεων έχουν κατακόρυφους άξονες συμμετρίας και στις γωνίες του κτιρίου στο ύψος των δαπέδων του ισογείου και του ορόφου οι άκρες των ελκυστήρων καλύπτονται με μεταλλικούς διακοσμητικούς ρόδακες. 
Σημαντική είναι και η εσωτερική διακόσμηση του Πύργου, καθώς διατηρείται η οροφογραφία της σάλας του ισογείου. Εσωτερικά στη σάλα του ισογείου, υπάρχει ζωγραφισμένη οροφή διατηρημένη σε πολύ καλή κατάσταση. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Ο Πύργος «Ζαΐμη ή Μπενιζέλου» οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Υπήρξε κατοικία του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Ζαΐμη και της οικογένειας Μπενιζέλου. 
Το κτίσμα κατασκευάσθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική έπαυλη. Η μορφή του κτηρίου σε συνδυασμό με τη θέση του στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης της Αίγινας, κοντά στην παραλία στη θέση Πλακάκια, συντελούν ώστε ο Πύργος «Ζαΐμη ή Μπενιζέλου» να αποτελεί χαρακτηριστικό αξιοθέατο και σημείο αναφοράς των κατοίκων. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


2 σχόλια:

  1. Εάν δεν υπήρχε ό Αργύρης Σαλιαρελης νά τόν αγοράσει και νά τόν επισκευάσει εκ θεμελίων σήμερα δεν θα υπήρχε επομένως και μή τό ξεχνάτε τό όνομα του είναι Πύργος Σαλιαρελη Αίγινα.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΧΙ και πύργος Σαλιαρελλη !!!! Πύργος Ζαΐμη ή Μπενιζέλου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή