![]() |
Γενική άποψη
|
![]() |
Λεπτομέρεια όψης
Πηγή :
ΔΠΑΝΣΜ
|
Διεύθυνση : 3ης Σεπτεμβρίου 42 & Πολυτεχνείου, Αθήνα
Επωνυμία : Κλινική Φωτεινού
Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό
Χρόνος Κατασκευής : 1910
Αρχιτέκτονας : Αναστάσιος Μεταξάς (πιθανολογείται)
Περιγραφή :
Γωνιακό τετραώροφο κτίριο εκλεκτικιστικής μορφής με πολύ αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία και συμμετρικές διατάξεις. Ο άξονας συμμετρίας της κύριας όψης του κτιρίου επί της οδού Πολυτεχνείου τονίζεται από κυκλικό στοιχείο δώματος με ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία. Η έντονη διακοσμητική διάθεση, όπως για παράδειγμα εμφανίζεται στα φυτικά κοσμήματα ανάμεσα στα φουρούσια που κρατούν τους εξώστες του δευτέρου ορόφου, καθώς και η μορφολογία του κτηρίου έχουν οδηγήσει ορισμένους μελετητές στην υπόθεση ότι πιθανόν πρόκειται για έργο του Αναστάσιου Μεταξά (1862 – 1937), διακεκριμένου αρχιτέκτονα.
Χαρακτηριστικό στοιχείο των όψεων του, είναι τα μεγάλα ανοίγματα, ιδιαίτερα τα παράθυρα του πρώτου ορόφου με τις ημικυκλικές απολήξεις. Τα κιγκλιδώματα των εξωστών είναι περίτεχνα και σχηματίζουν φυτικά σχέδια με πλοχμούς και περιελισσόμενους βλαστούς. Δίνεται έμφαση στη γωνία του κτιρίου από ανοίγματα μπαλκόνια και προεξοχή των ορόφων. Το ημϊυπόγειο και το ισόγειο έχουν ισόδομη τοιχοποιΐα. Στον Ά όροφο υπάρχουν τοξωτά ανοίγματα με ανάγλυφα κλειδιά, ποδιά με ανάγλυφα κολωνάκια, διακοσμητικές γιρλάντες, μπαλκόνια με ανάγλυφα φουρούσια και κάγκελα νεοκλασικής μορφής. Στον Β' και Γ' όροφο τα ανοίγματα είναι πλαισιωμένα με τραβηχτά κυμάτια και ανάγλυφα κλειδιά και υπάρχουν διαχωριστικές ταινίες ορόφων.
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Το εξαώροφο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Πολυτεχνείου, οικοδομήθηκε το 1910 από τον ιατρό Γεώργιο Φωτεινό (1878 - 1958), καθηγητή αφροδισιακών και δερματικών νοσημάτων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών με σκοπό να στεγάσει κλινική δερματικών νόσων. Είναι δείγμα του όψιμου νεοκλασικισμού, με αρκετές επιρροές του γαλλικού Νεομπαρόκ, "υπερβολικά φορτωμένο με ογκώδεις διακοσμήσεις" (Δ. Φιλιππίδης). Στέγασε για αρκετά χρόνια τη δερματολογική κλινική του ιατρού Γεώργιου Φωτεινού, ο οποίος το κληροδότησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έως το 1981 λειτούργησε ως φροντιστήριο, ενώ στη συνέχεια, μεταξύ των ετών 1987-2000, έγινε γνωστό ως το "Κτίριο των Καλλιτεχνών", διατελώντας υπό κατάληψη σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών (που χρησιμοποιούσαν τους χώρους του ως εργαστήρια), αλλά και άλλων μουσικών και θεατρικών σχημάτων (όπως η "Ομάδα Εδάφους" του Δημήτρη Παπαϊωάννου). Ανακαινίστηκε στις αρχές του 21ου αιώνα.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 11674/411α/03-02-1987 ΦΕΚ 160/Δ/27-02-1987
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου