Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Κτίριο Εθνικής Τράπεζας, Χαρ. Τρικούπη 5 Αγρίνιο, Αιτωλοακαρνανίας

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση :  Χαρ. Τρικούπη 5 Αγρίνιο ,Αιτωλοακαρνανίας
 
Επωνυμία :  Κτίριο Εθνικής Τράπεζας
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1904
 
Περιγραφή :
Διώροφο κτίριο νεοκλασικής μορφής και ημιυπόγειο. Έχει πολλά αξιόλογα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία όπως: παρουσιάζει συμμετρικές διατάξεις ανοιγμάτων και δίδεται έμφαση στο κεντρικό τμήμα από ισόδομη τοιχοποιία με λοξότμητους αρμούς αετώματα στα ανοίγματα πόρτας και μπαλκονόπορτας και προεξοχή όλου του τμήματος καθώς και γείσου και στηθαίου και του μπαλκονιού με πεσσίσκους νεοκλασικού σχεδίου, κάγκελο ανάγλυφο, μαρμάρινα φουρούσια. Τα ανοίγματα πλαισιώνονται από πεσσούς με επίκρανα, επιστύλια. τραβηχτά κυμάτια και γείσο. Στο γείσο υπάρχουν γεισίποδες και ταινίες με κυμάτια από τραβηχτά επιχρίσματα. Υπάρχει διαχωριστική λωρίδα ορόφων.
Αποτελείται από ισόγειο και α’ όροφο.
Η κάτοψη του κτιρίου έχει διαστάσεις 13,70μ. (πρόσωπο)x13,20μ. (βάθος). Ο φέροντας οργανισμός του κτιρίου είναι λιθοδομή μεγάλου πάχους 60-65 εκ..
Στο ύψος του δαπέδου του ορόφου περιμετρικό γείσωμα διαρθρώνει τον κορμό του κτηρίου και διαμορφώνει τα μαρμάρινα δάπεδα των τριών εξωστών της πρόσοψης που στηρίζονται σε μαρμάρινα φουρούσια. Στη στέγη εμφανίζεται ευρύτερο γείσο που στηρίζεται σε γεισίποδες και πάνω από αυτό υπάρχει στηθαίο. Τα επιχρίσματα των όψεων παρουσιάζουν οριζόντιους αρμούς. Τα ανοίγματα της πρόσοψης έχουν πεσσούς στους λαμπάδες, γεισώματα στα υπέρθυρα και γεισωματικά αετώματα στα κεντρικά ανοίγματα. Τα κιγκλιδώματα των εξωστών έχουν γεωμετρική μορφή από σιδηρές διατομές και στηρίζονται σε κτιστές κολώνες. Στο εσωτερικό του κτηρίου η διακόσμηση περιορίζεται στις γύψινες κορνίζες των ταβανιών.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για κτήριο με χαρακτηριστική συνθετική αρμονία του ογκοπλαστικού περιγράμματος και μορφολόγιση των όψεων με γνωρίσματα νεοκλασικής τυπολογίας που ανεγέρθηκε το 1904.
Με την με αριθμό 463/1986 οικοδομική άδεια επισκευάστηκε και διασκευάστηκε το κτίριο με αποκατάσταση των όψεων, ενίσχυση του φέροντα οργανισμού με στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και έγινε αλλαγή διαρρύθμισης. Είναι ενοποιημένο λειτουργικά με το νέο κτήριο της ΕΤΕ επί της οδού Π. Σούλου και δεν χρησιμοποιείται.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου