Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Νομαρχιακό Μέγαρο, πλ. Ελευθερίας & Υψηλάντου 1, Λαμία

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση :  πλ. Ελευθερίας & Υψηλάντου 1, Λαμία
 
Επωνυμία :  Νομαρχιακό Μέγαρο
 
Χρόνος Κατασκευής :  1924-1928
 
Αρχιτέκτονας :  Νίκος Ζουµπουλίδης
 
Περιγραφή :
Αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα, χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρέπεια και αξιοθαύμαστη συμμετρία στις όψεις του και είναι συνοθύλευμα διαφόρων ρυθμών, νεοκλασικού, μπαρόκ, ροκοκό κλπ. και για αυτή τη σύμμειξή του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Κτίριο αρχικής κατασκευής και ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Κτίστηκε την περίοδο 1924-28 και λειτούργησε το ισόγειο ως Κατάστηµα της τράπεζας και στον όροφο ως κατοικία του διευθυντή του Καταστήµατος της Τράπεζας. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ν. Ζουµπουλίδη. Εργολάβος και κατασκευαστής του ήταν ο Αθανάσιος Γρηγορόπουλος.
Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο οίκημα αυτό βρισκόταν το αρχηγείο των κατακτητών, ενώ προηγουμένως αποτελούσε κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Μετά το 1944, χρονιά κατά την οποία η πόλη αποδεσμεύτηκε από το ζυγό των Γερμανών, στεγάστηκε ο ΕΛΑΣ και το 1946 φιλοξενήθηκαν τα γραφεία της Στρατιωτικής Διοίκησης Λαμίας. Το 1950 η Τράπεζα το πούλησε στο Δημόσιο και σήμερα λειτουργεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου