Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Μέγαρο Σπύρου, Βαλαωρίτου 37 & Ι. Δραγούμη 37 , Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2014)

Διακοσμημένη οροφή εισόδου
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Διακοσμητικές γιρλάντες στην καμάρα της εισόδου
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Αυθεντική ξύλινη πόρτα
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Διεύθυνση :  Βαλαωρίτου 37 & Ι. Δραγούμη 37 , Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  Μέγαρο Σπύρου
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1927
 
Αρχιτέκτονας :  Σ.Μ. Μυλωνάς, Κ.Μ. Γιωτόπουλος & Ε.Σ. Κοτζαμπασούλης
 
Περιγραφή :
Αξιόλογο κτίριο που λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο με διάδρομο και δωμάτια σε σχήμα Γ γύρω από το κλιμακοστάσιο και διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του. Το κτίριο οργανώνεται σε βάση, κορμό και στέψη και έχει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και εκλεκτικιστικά και μορφολογικά στοιχεία. Στο ισόγειο (βάση) οργανώνονται τα ανοίγματα των καταστημάτων και πάνω από αυτά τα ανοίγματα του ημιορόφου με καμπυλωτές αποτμήσεις, ενώ στο άνω μέρος του κτιρίου (στέψη) προεξέχει διακοσμητικό γείσο με φουρούσια. Στον κορμό του κτιρίου διακρίνεται μία ενδιαφέρουσα εναλλαγή κατακόρυφων τμημάτων και επιπέδων σε εσοχή και προεξοχή, στα οποία οργανώνονται οι υψίκορμες εξωστόθυρες με εξώστες. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι η στοά που βρίσκεται στην άκρη του κτιρίου επί της οδού Βαλαωρίτου, η οποία δημιουργεί συνέχεια με την οδό Καποδιστρίου και συνδέει την οδό Βαλαωρίτου με την οδό Εγνατίας. Στην οργάνωση των όψεων τονίζεται ιδιαίτερα η κατακορυφότητα της γωνίας του κτιρίου επί των οδών Ι. Δραγούμη & Βενιζέλου καθώς και οι κατακόρυφοι άξονες πάνω από την είσοδο του κτιρίου και την είσοδο της στοάς. Αξιόλογα είναι τα επιμέρους στοιχεία, όπως π.χ. η διαμόρφωση της εισόδου με τις γύψινες διακοσμήσεις, το κλιμακοστάσιο με επένδυση μαρμάρου και τις διακοσμήσεις που έχουν αποκαλυφθεί, τα κιγκλιδώματα των εξωστών, τα φυτικά κοσμήματα ως στέψη των ανοιγμάτων του ισογείου, τα αρχικά ξύλινα κουφώματα και πατζούρια, το μεταλλικό στέγαστρο πάνω από τα καταστήματα, τα διακοσμητικά ανάγλυφα στις όψεις κλπ.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο.
Το Μέγαρο Σπύρου, στη συμβολή των οδών Ι. Δραγούμη και Βαλαωρίτου  ανοικοδομήθηκε το 1927 με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε στο όνομα των Θωμά Μελλή και Ιωάννη Τσαπάνου. Τα σχέδια υπογράφονται από τους Σ.Μ. Μυλωνά, Κ.Μ. Γιωτόπουλο και Ε.Σ. Κοτζαμπασούλη, Αρχιτέκτονες – Εργολάβους. Οι αρχιτέκτονες Σ.Σ.Μ. Μυλωνάς και Ε.Σ. Κοτζαμπασούλης είναι υπεύθυνοι και για το Μέγαρο Αλέγρα Εργάς (με τον γνωστό τρούλο) στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Βενιζέλου. Το 1934 το κτίριο αγοράζεται από την οικογένεια Σπύρου που προβαίνουν σε ριζικές ανακατασκευές και εγκαθίστανται εδώ. Ένα από τα ισόγεια μαγαζιά αποτελεί το κέντρο της επιχείρησής τους. Στα διαμερίσματα κατοικούν με τις οικογένειές τους ή τα ενοικιάζουν.
Το 1940 κρίνεται από αρμόδια επιτροπή ώς το πλέον ασφαλές κτήριο της ευρύτερης περιοχής και το υπόγειό του χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών ώς καταφύγιο για τους περιοίκους. Το 1941 ορισμένοι χώροι επιτάσσονται από τους Γερμανούς για διαμονή των αξιωματικών τους.
Πρόσφατα, το κτίριο αποκαταστάθηκε με την επιστασία του αρχιτέκτονα – αναστηλωτή Δημήτρη Αμπόνη, μέλους της οικογένειας Σπύρου.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
ΥΜΑΘ  3428/30-09-2016   Φ.Ε.Κ. 229/ΑΑΠ/04-11-2016

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου