Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

VILLA ESPERANCE, οδός Αφαίας θέση «Χαλικάκι» Αίγινα

Γενική άποψη (2014) από street View
Λεπτομέρεια καγκελόπορτας από street View

Διεύθυνση : οδός Αφαίας θέση «Χαλικάκι» Αίγινα

Επωνυμία : VILLA ESPERANCE

Χρόνος Κατασκευής : 1888

Περιγραφή :
Είναι κτίριο διώροφο με ημιϋπόγειο, αρχαϊκού ύφους. Τα ανοίγματα έχουν απόλυτα συμμετρική οργάνωση. Στην κύρια όψη έχουμε συμμετρική διάσπαση των επιπέδων της όψης με προβολή του μεσαίου τμήματος που φέρει αετωματική στέψη. Την συμμετρία ενισχύει ο μεγάλος εξώστης. Η όψη κοσμείται από διακοσμητικές κορινθιακές παραστάδες. Ο πρώτος
από τον δεύτερο όροφο χωρίζεται με διακοσμητικό γείσο. Η απόληξη γίνεται με γείσο και ακροκέραμα. Μαρμάρινες εξωτερικές σκάλες οδηγούν στον α΄ όροφο και φέρουν περίτεχνα κιγκλιδώματα. Ενδιαφέρουσα είναι η περίτεχνη σιδεριά της αυλόθυρας.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το κτίριο βρίσκεται στην (οικισμός) του Δήμου Αίγινας πάνω στην κεντρική Λεωφ. Αφαίας. Το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 7.810 τ.μ.
Η κατασκευή του κτιρίου, όπως φαίνεται στην μαρμάρινη πλάκα της αυλόθυρας είναι το 1888 και φέρει την ονομασία VILLA ESPERANCE με πρώτο ιδιοκτήτη την οικογένεια Βογιατζή. Το κτίριο αρχικά ήταν οικία μέχρις ότου η οικογένεια Χειλαδάκη το νοικιάσει στο ορφανοτροφείο με σκοπό να γίνει η Παιδική Στέγη. Μετά τον σεισμό, όμως, του 1981 η Παιδική Στέγη σταμάτησε την λειτουργεία της έτσι το κτίριο ξαναέγινε οικία της οικογένειας Χειλαδάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την περίοδο της κατοχής το κτίριο είχε χρησιμοποιηθεί και ως Φρουραρχείο από τους Γερμανούς. Η περιοχή που βρίσκεται το κτίριο αναπτύχθηκε την εποχή του Καποδίστρια και συνορεύει με το κτήμα Μαυροκορδάτου.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεώτερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 6826/1203α/25-02-1994 ΦΕΚ 274/Δ/ 23-03-1994

Πηγές

http://estia.minenv.gr
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου