Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Αρχοντικό Γεωργιάδη, Ναυμαχίας Έλλης 101 & Κεμέρ, Μυτιλήνη

Γενική άποψη από street View (2019)

Γενική άποψη
Πηγή :  https://nealesvou.gr


Διεύθυνση : Ναυμαχίας Έλλης 101 & Κεμέρ, Μυτιλήνη

 

Επωνυμία :  Αρχοντικό Γεωργιάδη

 

Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό

 

Χρόνος Κατασκευής :  1885

 

Αρχιτέκτονας : Αργύρης Αδαλής

 

Περιγραφή :

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα.

 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :

Ο Ιωάννης Στ. Γεωργιάδης ανήκει στην κατηγορία των επιχειρηματιών που προέρχονται από άλλα μέρη του ευρύτερου ελληνισμού και εγκαταστάθηκαν στη Μυτιλήνη.

Σε αρχειακά έγγραφα ο Ιωάννης Γεωργιάδης αναφέρεται το 1895 ως εμποροβιομήχανος Έλληνας υπήκοος με καταγωγή από την Καρυστία και ο γιός του Σταμάτιος ως Αυστριακός υπήκοος. Κατά το 1910 οι γιοί του Σταμάτιος και Νικόλαος αναφέρονται ως βιομήχανοι με καταγωγή από την Κύμη Καρυστίας.

Οι αδελφοί Γεωργιάδη και Καλαμάρη ίδρυσαν το 1882 εμπορική εταιρία με την επωνυμία «Ιωάννης Στ. Γεωργιάδης» και έκτισαν εργοστασιακό συγκρότημα ατμοκίνητου ελαιοτριβείου, κλωστηρίου και μακαρονοποιείου στο βόρειο άκρο της τουρκικής συνοικίας (σημερινή Επάνω Σκάλα).

Η εταιρεία του Ιωάννη Γεωργιάδη είχε εμπορικές συναλλαγές με πόλεις της Μ. Ασίας (Σμύρνη, Τσεσμέ κ.ά.) και ακίνητη περιουσία στη Μυτιλήνη και στην Κρήτη. Ο ίδιος απέκτησε επτά παιδιά, δύο από τα οποία συνέχισαν την βιομηχανική δραστηριότητα μέχρι το 1911. Αργότερα η ιδιοκτησία μεταβιβάστηκε στον Ι. Καλαμάρη με την επωνυμία του οποίου είναι γνωστή μέχρι σήμερα.

Η κατοικία εδώ και πολύ καιρό δεν ανήκει στην αρχική οικογένεια. Κατά τη διάρκεια του πολέμου μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Στη συνέχεια απετέλεσε ιδιοκτησία ιδιωτών, που μετέτρεψαν σε σιδηρουργείο το ισόγειο και κατοικίες τον όροφο. Σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση


ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4919/7311/3-2-1998 ΦΕΚ 177/Β/25-2-1998


Πηγές  

http://kiourellis.blogspot.com

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου