Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Ελ. Βενιζέλου 37, Μυτιλήνη

Γενική όψη από street View (Δεκέμβριος 2011)

Διεύθυνση : Ελ. Βενιζέλου 37, Μυτιλήνη

Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό

Χρόνος Κατασκευής :  1925

Περιγραφή :
Διώροφο μεγάλο κτίριο με υπόγειο και σοφίτα στη στέγη. Αρχιτεκτονικά το κτίριο είναι ένα πολύ εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίσμα με ενδιαφέρουσα σύνθεση όγκων υπό μορφή ισοσκελούς ορθογωνίου τριγώνου.
Η τυπολογία του κτιρίου, παρόλο που έχει στοιχεία από άλλες νεοκλασικές κατοικίες της εποχής, παρουσιάζει αισθητές διαφοροποιήσεις και ως προς την κάτοψη (πολυγωνικοί χώροι, οπισθοχώρηση του ορόφου) αλλά και ως προς τη διακόσμηση (έντονο πομπώδες ύφος με υπερβολικά πυκνά διακοσμητικά στοιχεία). Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει ο πολυγωνικός χώρος (κεντρικό χωλ) στην είσοδο της κατοικίας που δημιουργεί ένα είδος γκαλερίας με μεγάλα ανοίγματα που δεν συναντάται σε άλλα κτίρια της εποχής.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Σήμερα αποτελεί την έδρα του δεύτερου παιδικού σταθμού της Μυτιλήνης, του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών. Έχει γίνει ανακαίνιση του κτιρίου με πολύ πετυχημένο συνδυασμό χρωμάτων.
Ιδιοκτήτης του ήταν ο Χαρίλαος Αγγελέτος, αυτοδημιούργητος έμπορος της διασποράς με καταγωγή από τη Μυτιλήνη. Καθώς δεν απέκτησε απογόνους η κατοικία κληροδοτήθηκε στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, τα οποία και παραμένουν ιδιοκτήτης του κτιρίου έως σήμερα.
Σήμερα (2019) στεγάζει τον Β’ παιδικό σταθμό της Μυτιλήνης.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  Π.Δ. α/21-09-1979  ΦΕΚ 537/Δ/06-10-1979

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου