Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Βαλταδώρειο Γυμνάσιο, Δρίζη Εστίας & Μπούσιου, Κοζάνη

Γενική άποψη από street View (2014)

Όψη οδού Δρίζη από street View (2014)

Επιγραφή
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος

Διεύθυνση : Δρίζη Εστίας & Μπούσιου, Κοζάνη 

Επωνυμία : Βαλταδώρειο Γυμνάσιο 

Χρόνος Κατασκευής : 1899-1901 

Περιγραφή : 
Λιθόκτιστο δημόσιο κτίριο τέλους του 19ου αιώνα με μορφολογικά στοιχεία ενός τοπικού (μαστορικού) κλασσικισμού που διακρίνεται και σε άλλα σημαίνοντα κτίρια της περιόδου. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Φέρει δύο επιγραφές με διαφορετικές ημερομηνίες. 
Ο θεμέλιος λίθος της οικοδομής του Βαλταδωρείου Γυμνασίου τέθηκε στις 7 Ιουνίου 1899, σε λαμπρή τελετή με τη συμμετοχή όλου του λαού της Κοζάνης. Τα χρήματα για την ανέγερσή του έδωσε ο ο Κοζανίτης έμπορος Λάμπρος Βαλταδώρος, εγκατεστημένος από χρόνια και με μεγάλη περιουσία στο Βουκουρέστι. Το 1900 οργανώνεται και λειτουργεί σε πλήρες εξατάξιο Γυμνάσιο με πρώτο γυμνασιάρχη τον Παναγιώτη Λιούφη  και δέχεται μετά από επιτυχείς εισιτήριες εξετάσεις μαθητές που τέλειωναν τις Αστικές σχολές αρρένων και μαθήτριες που τελείωναν το Παρθεναγωγείο. Στον πρώτο όροφο λειτουργεί η Α’ αστική σχολή και στον Β’ όροφο το Γυμνάσιο. Ένα από τα επιγράμματα που βρίσκονται πάνω από τις εισόδους του διδακτηρίου αναφέρει: 

<<ΔΡΑΞΑΣΘΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΗ ΠΟΤΕ ΟΡΓΙΣΘΗ ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΕΙΣΘΕ ΕΞ ΟΔΟΥ ΔΙΚΑΙΑΣ . ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΓΑΡ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΣ ΕΥΡΕ ΣΟΦΙΑΝ ΚΑΙ ΘΝΗΤΟΣ ΟΣ ΕΥΡΕ ΦΡΟΝΗΣΙΝ…>>. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 21748/1189α/16-03-1987 ΦΕΚ 374/Δ/05-05-1987 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου