Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

οικία Θεοδωρίδη, Βεργίνας 168, Δράμα

Γενική άποψη από street View (2019)

Κύρια όψη
Πηγή :  https://www.zerman.gr

Διεύθυνση : Βεργίνας 168, Δράμα 

Επωνυμία : οικία Θεοδωρίδη 

Χρόνος Κατασκευής : 1932 

Αρχιτέκτονας : Ιωάννης Μακρής 

Περιγραφή : 
Το κτίσμα αποτελείται από δύο ορόφους και ημιυπόγειο. Επικαλύπτεται με ξύλινη, κεραμοσκεπή στέγη που περιβάλλεται από στηθαίο. Η κάτοψή του έχει εμβαδόν 87 μ2 και καλύπτει το 43% περίπου της έκτασης του οικοπέδου. Κάθε όροφος αποτελεί αυτόνομο οροφοδιαμέρισμα με ανεξάρτητη είσοδο από τον πλάγιο ακάλυπτο. Για την προσπέλαση στον όροφο, κατασκευάζεται εξωτερικό κλιμακοστάσιο. 
Στη σύνθεση της όψης κυριαρχεί η απόλυτη συμμετρία ως προς κεντρικό κατακόρυφο άξονα που τονίζεται με την κεντρική παραστάδα. Εκδηλώνεται έντονος κατακορυφισμός που υπογραμμίζεται με το ύψος των παραστάδων και τη διακόσμηση του κορμού τους καθώς και με την υπερύψωση του κεντρικού τμήματος του στηθαίου. Ο οριζόντιος άξονας υποδηλώνεται με τη διαφοροποίηση της επεξεργασίας των επιφανειών της όψης, την οριζόντια ταινία που διαχωρίζει τους δύο ορόφους και με το ευθύγραμμο μέτωπο του κύριου γείσου. 
Η όψη προς τον πλάγιο ακάλυπτο διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα αντίστοιχα με το σχήμα της κάτοψης. Διαχωρίζεται και σε τρία κατακόρυφα διάχωρα. 
Το επίπεδο που προεξέχει περιλαμβάνει την όψη του αντίστοιχου σκέλους της κάτοψης και την όψη του εξώστη που σχηματίζεται κατά την επέκτασή του στο κεντρικό διάχωρο. Στις κατακόρυφες ακμές της τοιχοποιίας διαμορφώνονται παραστάδες. Το ελεύθερο άκρο του δαπέδου του στεγασμένου εξώστη και της επικάλυψής του, φέρονται από υποστύλωμα ορθογωνικής διατομής. Το κιγκλίδωμά του αποτελείται από μπαλούστρα. 
Στο επίπεδο που εισέχει διαμορφώνονται οι είσοδοι των οροφοδιαμερισμάτων στο κεντρικό διάχωρο. Στο πλευρικό σχηματίζονται το εξωτερικό κλιμακοστάσιο και ένα παράθυρο στον β’ όροφο. Η κατακόρυφη ακμή της όψης τονίζεται με παραστάδα. Το κύριο γείσο και το στηθαίο της στέγης, ακολουθούν το περίγραμμα της κάτοψης. 
Τα επιμέρους στοιχεία της όψης διαμορφώνονται σύμφωνα με τα αντίστοιχό τους της όψης επί της οδού. 
Τα παράθυρα που δημιουργούνται στον β’ όροφο έχουν περιθώριο όμοιο με αυτό των εξωστοθυρών. Η ποδιά αυτού που αντιστοιχεί στο γωνιακό, προς την όψη, δωμάτιο ορίζεται με στυλίσκους που σχηματίζονται κάτω από τα κατακόρυφα στοιχεία του περιθωρίου του. Στο τύμπανό της τοποθετείται ομοιόθετο, ορθογωνικό θωράκιο. 
Ο κορμός του υποστυλώματος επιχρίεται με τριπτό επίχρισμα. Το τμήμα του που αντιστοιχεί στον α' όροφο κοσμείται με οριζόντιους αρμούς κατά το ισόδομο σύστημα. Η υπόλοιπη επιφάνειά του παραμένει ακόσμητη. Το επίκρανό του είναι όμοιο με αυτό των παραστάδων. 
Στις κατακόρυφες ακμές του στηθαίου που περιβάλλει τη στέγη σχηματίζονται πεσσίσκοι. Αυτοί που αντιστοιχούν στο προεξέχον τμήμα της όψης είναι υπερυψωμένοι. Η επιφάνεια του στηθαίου παραμένει ακόσμητη. 
Στη διάρθρωση της πλάγιας όψης υποδηλώνεται η πρόθεση για συμμετρική οργάνωση με τη ρυθμική τοποθέτηση των στοιχείων της. Επικρατεί ο κατακορυφισμός που εκδηλώνεται στον διαχωρισμό της επιφάνειάς της και στην μορφολογική διάπλαση των στοιχείων της. 
Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 1930 στο συγκεκριμένο χώρο. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Η ανέγερσή του πραγματοποιήθηκε το 1932, αμέσως μετά την έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου της Δράμας που επέβαλε τροποποίηση στην μέχρι τότε υφιστάμενη ρυμοτομική γραμμή. Ακολουθείται η νέα χάραξη της οδού, ενώ στο όμορο κτίσμα που κτίστηκε το 1928 έχει εφαρμοστεί η προϋπάρχουσα. Έτσι παρουσιάζεται ασυνέχεια στη σύνδεση των όψεων των δύο κτιρίων, που αποτελούν ένα σύνολο. Η κατασκευή έγινε με βάση την υπ’ αρ. 193 / 1932 άδεια οικοδομής που εκδόθηκε από το γραφείο Νομομηχανικού Δράμας. Μελετητής και επιβλέπων μηχανικός ήταν ο Ιωάννης Μακρής. 
Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο δικηγόρος Σωτήριος Θεοδωρίδης, πατέρας της σημερινής ιδιοκτήτριας. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 

Δέσποινα Αϊβαζόγλου Δόβα Διδακτορική διατριβή 
«Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας» 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου