Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Κτίριο Σαλτιέλ, Ι. Δραγούμη 26 & Διον. Σολωμού 2, Θεσσαλονίκη


Λεπτομέρεια όψης

Λεπτομέρεια γωνίας

Σχέδιο όψης

Διεύθυνση : Ι. Δραγούμη 26 & Διον. Σολωμού 2, Θεσσαλονίκη 

Επωνυμία : Κτίριο Σαλτιέλ 

Χρόνος Κατασκευής : 1925 

Αρχιτέκτονας : Salvatore Poselli

Περιγραφή : 
Πρόκειται για τριώροφο κτίριο με ισόγειο. Παρουσιάζει έντονα νεοβυζαντινά στοιχεία με τα καμπυλωτά τόξα και τα κιονόκρανα. Ο πρώτος όροφος δεν έχει εξώστες παρά μόνο, μεγάλα τοξωτά ανοίγματα. Το κτίριο παρουσιάζει συμμετρία στον οριζόντιο άξονα μόνο όσον αφορά τα ανοίγματα. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι το κλιμακοστάσιο φωτίζεται με παράθυρα που δημιουργήθηκαν στον τοίχο και που δεν καλύφθηκαν με το πέρασμα των χρόνων και τις αλλαγές χρήσεων. 
Η όψη του κτιρίου επί της οδού Σολωμού διαιρείται σε πέντε τμήματα, ενώ η όψη επί της οδού Ίωνος Δραγούμη οργανώνεται σε τρία φατνώματα, με τα δυο πλευρικά να δημιουργούν προεξοχές (έρκερ). Η είσοδος στους ορόφους της οικοδομής γίνεται από το ανατολικότερο τμήμα της οδού Σολωμού, ενώ όλο το υπόλοιπο ισόγειο καταλαμβάνουν τα καταστήματα με τους τοξωτούς φεγγίτες – ανοίγματα στο επίπεδο του μεσοπατώματος. Η διαμόρφωση της όψης των δύο ορόφων εμπνέεται από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ανοικοδόμησης του άξονα της Αριστοτέλους. Κτιστοί εξώστες, με τοξωτά ανοίγματα στον δεύτερο όροφο ολοκληρώνονται σχεδιαστικά με ενιαία οδοντωτή ταινία-πλαίσιο που περιγράφει τα ανοίγματα στο ύψος των φεγγιτών. Η ίδια οδοντωτή ταινία επαναλαμβάνεται στο ανώτατο τμήμα του κτιρίου πριν το γείσο της στέγης. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Αρχικοί ιδιοκτήτες ήταν ο Σιμτώβ ή Σιντό, ο Ιωσήφ και ο Αβραάμ Σαλτιέλ του Μωυσή μαζί με τον Σαλτιέλ Κοέν του Σολομώντα. Όλοι τους ήταν έμποροι κασμιρίων και ετοίμων ενδυμάτων. 
Κτίστηκε το 1925, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Salvatore Poselli και με την υπ. αριθ. 1070/8.1.1925 οικοδομική άδεια που αφορούσε κτίριο με υπόγειο, ισόγειο με μεσοπάτωμα και δύο ορόφους. Στο ισόγειο διαμορφώνονται τέσσερα καταστήματα ενώ σε καθέναν από τους δύο ορόφους οργανώνονται επτά γραφεία.Στο ισόγειο στεγάζει καταστήματα ενώ οι όροφοι είναι άδειοι. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου