Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Αγ. Βαρβάρας & Περδίκα 14, Δράμα

       
Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη από street View (2014)


Σχέδιο όψης οδού Αγ. Βαρβάρας
Πηγή :  Δέσποινα Αϊβαζόγλου Δόβα Διδακτορική διατριβή
«Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας»

Σχέδιο όψης οδού Πέρδικα
Πηγή :  Δέσποινα Αϊβαζόγλου Δόβα Διδακτορική διατριβή
«Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας»

Διεύθυνση : Αγ. Βαρβάρας & Περδίκα 14, Δράμα 

Χρόνος Κατασκευής : αρχές του 20ου αιώνα

Περιγραφή : 
Το κτίσμα αποτελείται από ημιυπόγειο και όροφο που επικαλύπτεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Πρόκειται για συγκρότημα τριών κατοικιών «εν σειρά». Το ημιυπόγειο έχει χρήση αποθηκευτικού χώρου με αυτόνομη είσοδο. 
Η επιφάνεια της όψης προς την οδό Αγ. Βαρβάρας διαιρείται σε οριζόντιες ζώνες. Η κατώτερη ζώνη περιλαμβάνει τα ανοίγματα του ημιυπόγειου, που έχουν τοξωτή απόληξη, και τα κλιμακοστάσια ανόδου στις κατοικίες. Η όψη του ορόφου διαιρείται με παραστάδες σε τρία διάχωρα, αντίστοιχα με πς κατοικίες. Σε κάθε διάχωρο τοποθετείται κεντρικά το άνοιγμα της κυρίας εισόδου και από ένα παράθυρο εκατέρωθεν. Στην ανώτερη επιφάνεια της όψης διαχωρίζεται με οριζόντιο κυμάτιο ζωφόρος μικρού ύψους. Η όψη επιστέφεται με την στέγη. Στην επιφάνειά της δημιουργούνται αετώματα που αντιστοιχούν στο κέντρο της όψης κάθε κατοικίας και τονίζουν τη θέση της εισόδου. 
Τα επιμέρους στοιχεία της όψης φέρουν αξιόλογο πλαστικό διάκοσμο. Οι παραστάδες δεν έχουν βάσεις και εδράζονται στο γείσο που διαχωρίζει τη ζώνη του ορόφου από αυτή του ημιυπόγειου. Ο κορμός τους κοσμείται με οριζόντιους αρμούς κατά το ισόδομο σύστημα. Το επίκρανό τους έχει γραμμική μορφή. 
Η όψη προς την οδό Πέρδικα διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα, σε κλιμακωτή διάταξη. Η σύνθεσή της ακολουθεί την οριζόντια διαίρεση κατά ζώνες. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Η ανέγερση του κτίσματος πραγματοποιήθηκε στις αρχές του αιώνα από την οικογένεια Καραθάνου. Στον Α' Π.Π. στέγασε το αρχηγείο της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 



Πηγές 

Δέσποινα Αϊβαζόγλου Δόβα Διδακτορική διατριβή 
«Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας» 




1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς κομμάτι από την σκάλα είχε πέσει στο δρόμο, με αποτέλεσμα ο δήμος να γκρεμίσει εκείνο το μέρος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή