Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Αρχοντικό Ιωαννίδη(Σταθόπουλου), Άγ. Γεώργιος Νηλείας Μαγνησίας


Φωτογραφία :  Μιχάλης Καλαφατάς

Λεπτομέρεια οροφής
Φωτογραφία :  Μιχάλης Καλαφατάς

Οροφογραφία από Αρχοντικό Ιωαννίδη

Οροφογραφία από Αρχοντικό Ιωαννίδη


Διεύθυνση : Άγ. Γεώργιος Νηλείας Μαγνησίας 

Επωνυμία : Αρχοντικό Ιωαννίδη(Σταθόπουλου) 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1888 

Περιγραφή : 
Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής αρχοντικών της περιοχής του Πηλίου. Έχει ορθογώνια κάτοψη. Η κύρια όψη είναι επιχρισμένη και φέρει αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως οι ακραίες παραστάδες από γωνιόλιθους, τα λίθινα επίκρανα, το ταινιωτό επιστύλιο, η ζωφόρος με τους πήλινους ρόδακες και τις γιρλάντες, οι τραβηχτές κορνίζες στα ανοίγματα, το μαρμάρινο πλαίσιο της εισόδου και άλλα. Στο κέντρο της όψης του ορόφου, υπάρχει μαρμάρινο μπαλκόνι που φέρεται από 4 μαρμάρινα φουρούσια διακοσμημένα με ανάγλυφες διπλές νεοκλασσικές έλικες και φύλλα άκανθας και φέρει περίτεχνη σιδεριά. Περίτεχνες σιδεριές πλαισιώνουν την μαρμάρινη εξωτερική κλίμακα που οδηγεί στην είσοδο. 
Τον διάκοσμο του κτιρίου, συμπληρώνει η αξιόλογη εσωτερική ζωγραφική ορόφων και τοίχων που έγινε από το ντόπιο διακοσμητή Ι. Κασδάση. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Σήμερα λειτουργεί σαν Ξενώνας Σταθοπούλου. 
Το κτίριο το έκτισε το 1888 ο πλούσιος ντόπιος μεγαλέμπορος Ιωαννίδης. Η αναπαλαίωση του έγινε υποδειγματικά, με μεγάλη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια διατηρώντας τον χαρακτήρα του 19ου αιώνα κι έχει μετατραπεί σε ξενώνα υψηλών προδιαγραφών. Το χαρακτηριστικότερο διακοσμητικό στοιχείο του αρχοντικού είναι οι οροφογραφίες του, δημιουργήματα μεγάλων επιφανών ζωγράφων που έφερε ο Ιωαννίδης μαζί του από την Αίγυπτο. Δεν γνωρίζουμε ποιου ζωγράφου έργο είναι κάθε οροφογραφία αλλά φαίνεται ότι ήταν αρκετοί με διαφορετικό στυλ κι επιρροές. 
Το 1986, αν και ημικατεστραμμένο χαρακτηρίστηκε “Έργο Τέχνης” από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το ίδιο έτος αγοράστηκε από τον μηχανικό Κώστα Σταθόπουλο που το αναπαλαίωσε υποδειγματικά και το μετασκεύασε σε ξενώνα υψηλών προδιαγραφών. Επί δύο χρόνια ένα πολυάριθμο συνεργείο μόχθησε για την ολική επισκευή του αρχοντικού. Έτσι ο ιδιοκτήτης μηχανικός Κώστας Σταθόπουλος μαζί με τον Αγιογιωργίτη αρχιμάστορα του χωριού Στέφανο Βουραζιέρη και πολλούς άλλους τεχνίτες πραγματοποιήσαν τον άθλο της αποκατάστασης. 
Το κεντρικό μοτίβο του σαλονιού αποκατέστησε ο ζωγράφος του Βόλου Γιάννης Παπαιωάννου που το ζωγράφισε σε πάνινο καμβά με τελάρο από το βιβλίο του Κίτσου Μακρή ο οποίος είχε προλάβει να το φωτογραφήσει πριν καταπέσει. Αφού τοποθετήθηκε με μπουλόνια πάλι στην οροφή έγιναν οι ζωγραφικές συνδέσεις και ολοκληρώθηκε το έργο από ειδικούς με την εποπτεία του Γιάννη Παπαιωάννου. 
Οι περίτεχνες εξωτερικές τραβηχτές κορνίζες των παραθύρων που είχαν καταστραφεί έγιναν βάσει μοντέλου από τσιμέντο λευκό μικρή ψηφίδα και ειδικό οπλισμό και τοποθετήθηκαν με ειδικές κόλλες και μπουλόνια γύρω από τα παράθυρα. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου