Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

βίλα Μαρίκας Κοτοπούλη, Αλέκου Παναγούλη & Ανθυπολοχαγού Καβαθά, Ζωγράφου Αττικής

Γενική άποψη

Διεύθυνση : Αλέκου Παναγούλη & Ανθυπολοχαγού Καβαθά, Ζωγράφου Αττικής 

Επωνυμία : βίλα Μαρίκας Κοτοπούλη 

Χρόνος Κατασκευής : 1918-1926 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για διόροφο κτίριο με κάτοψη σχεδόν τετραγωνική. Οι όψεις χαρακτηρίζονται από τη χρήση δανεισμένων από εξωελληνικές αρχιτεκτονικές μορφές όπως τα καρφωτά παραθυρόφυλλα με τη διάτρητη διακόσμηση, οι τουβλόκτιστες καμινάδες και κυρίως η στέγη με τη μεγάλη κλίση σε απομίμηση ελβετικού CHALET. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Παρουσιάζει αρχιτεκτονική ιδιομορφία και αποτελεί μνημείο της ιστορίας του Ελληνικού Θεάτρου. Άρχισε να κτίζεται το 1918 και ολοκληρώθηκε το 1923 ή το 1926. Το 1929, το εξοχικό της Κοτοπούλη μαζί με άλλα λίγα σπίτια που είχαν χτιστεί στην περιοχή, χαρακτηρίζονται ως οικισμός με όνομα Ζωγράφου, το οποίο πήρε από τον Ιωάννη Ζωγράφο πολιτικό και καθηγητή πανεπιστημίου, μεγαλοιδιοκτήτη της περιοχής κατά τα προηγούμενα χρόνια. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, το σπίτι επιτάχθηκε. 
Ήταν η κατοικία μιας σημαντικής Ελληνίδας, ηθοποιού και αποτελεί αξιόλογο δείγμα εξοχικής κατοικίας της δεκαετίας του 1930 και σημείο αναφοράς του πολεοδομικού ιστού της περιοχής. Κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 30 ως θερινή κατοικία της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη. Η βίλλα Κοτοπούλη, όπου η ηθοποιός παραθέριζε ήταν κέντρο συναντήσεως της πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας της εποχής. 
Από το 1990 στεγάζει το Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη. 

Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση 


Πηγές 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου