Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Βίλα Χατζηκυριαζή, Άνω Λεχώνια Μαγνησίας

Γενική άποψη (2011)από street View

Λεπτομέρεια εισόδου

Οροφογραφία

Το οίκημα του σταύλου

Διεύθυνση : Άνω Λεχώνια Μαγνησίας 

Επωνυμία : Βίλα Χατζηκυριαζή 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό με στοιχεία αποικιοκρατίας 

Χρόνος Κατασκευής : 1890-1910 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για κτίριο με ημιυπόγειο, δύο ορόφους και σοφίτες διαμορφωμένες κάτω από την εξωτερική σκάλα με τα τρία σκέλη, που το πρώτο σκέλος της καλύπτει τη διαφορά μέχρι τη στάθμη της εισόδου του ημιυπογείου ενώ τα άλλα δύο ημικυκλικά φτάνουν μέχρι το πλατύσκαλο της εισόδου. 
Η είσοδος διαμορφώνεται σε κεραμοσκεπή εσοχή διακοσμημένη με υδατογραφία και πλαισιώνεται από θύρωμα με παραστάδες και επιστύλιο. 
Τα άλλα ανοίγματα είναι συμμετρικά τοποθετημένα στον κατακόρυφο άξονα, πλαισιώνονται από τραβηχτές κορνίζες και έχουν ζωγραφική παράσταση στο κάτω μέρος της ποδιάς των παραθύρων. Οι γωνίες του διαμορφωμένες σε παραστάδες διατρέχουν όλο το ύψος της οικοδομής έχουν οριζόντιες ζώνες στο ισόγειο και ορθογώνια πλαίσια και με ταινίες στον όροφο. Ιδιαίτερα επιμελημένο το γείσο της στέγης φέρει ξύλινη δαντελωτή απόληξη, στηρίζεται σε ξύλινα τορνευτά φουρούσια και έχει πλούσιο ζωγραφιστό διάκοσμο από φυτικές παραστάσεις ρόδακες και ορθογώνια πλαίσια. 
Ο ρυθμός του κτιρίου έχει στοιχεία ξένα με την ως τότε γνωστή αρχιτεκτονική του Πηλίου. Είναι νεοκλασικό με στοιχεία αποικιοκρατίας. Το αρχοντικό είναι τριώροφο με σοφίτα. Στη νότια πλευρά έχει δύο φοίνικες παμπάλαιους -δέντρα ξένα προς τον τόπο, που δείχνουν όμως την προέλευση των ιδιοκτητών. Το αρχοντικό περιβάλλεται από κήπο περίπου εννέα στρεμμάτων, που μέσα σ' αυτόν είναι χτισμένα το σπίτι του κηπουρού (βορειοδυτική γωνία), ο φούρνος και ο στάβλος (βορειοανατολική άκρη). Στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου-πρώην ανθόκηπου- υπάρχει οκτάγωνο υπερυψωμένο κιόσκι που εφάπτεται του επαρχιακού δρόμου προς Άγιο Βλάση. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Βρίσκεται πάνω από την πλατεία του χωριού, στο δρόμο προς Άγιο Βλάση. Χτίστηκε τα τελευταία χρόνια του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα από την οικογένεια Χατζη-Κυριαζή. (Σημ. Το προσωνύμιο «Χατζή» στο Κυριαζής προέρχεται από το προσκύνημα του φέροντα στους Αγίους Τόπους. Το «Χατζ» στα αραβικά και «Χατζής» στα ελληνικά συναντιέται σε χριστιανούς και μουσουλμάνους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους και στη Μέκκα αντίστοιχα) 
Το σπίτι κατοικήθηκε από την οικογένεια Χατζηκυριαζή μέχρι το 1936. Μετά το 1941 στεγάζεται στο κυρίως σπίτι το Άσυλο Παιδιού Βόλου, που μετακόμισε λόγω των βομβαρδισμών. Στο στάβλο του αρχοντικού την ίδια περίοδο στεγάζεται μια ομάδα κατακτητών Γερμανών. Στη συνέχεια διαμένει η «Αχτίδα» Λεχωνίων (ΚΟΒΑ). Μετά την απελευθέρωση και συγκεκριμένα μετά το 1945 μένουν εκεί Εγγλέζοι. Φεύγοντας οι Εγγλέζοι στεγάστηκαν στρατιώτες και εθνοφύλακες. Στη συνέχεια κατοικήθηκε από διάφορες οικογένειες ντόπιων κατοίκων. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου