Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Αποθήκες Παπαστράτου, Μακρή & Δεληγιώργη, Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας

Γενική άποψη

Φωτογραφία εποχής

Διεύθυνση : Μακρή & Δεληγιώργη, Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας 

Επωνυμία : Αποθήκες Παπαστράτου 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1920-1930 

Περιγραφή : 
Μεγάλο συγκρότημα των αρχών του 20ου αιώνα, αποτελείται από δύο μέρη. 
Ένα τριώροφο κεραμοσκεπές κτίριο που εκτείνεται επί της οδού Δεληγιώργη γωνιαίο κυβικού σχήματος που έχει δύο ομοιόμορφες όψεις με τον εξώστη στον κεντρικό άξονα ο οποίος περιβάλλεται από πεσσούς και τονίζεται από τοξωτό στηθαίο στην επίστεψη. Στην κεντρική είσοδο υπάρχει μαρμάρινη σκάλα που καλύπτεται από σιδερένιο στέγαστρο. H εξώπορτα είναι ταμπλαδωτή, περίτεχνη. 
Tο δεύτερο (μεσαίο) διώροφο παραλληλεπίπεδο κτίριο χαρακτηρίζεται από τη ρυθμική διαδοχή των ανοιγμάτων (παραθύρων) σε όλο το μήκος της πρόσοψης με κεντρική είσοδο σε σκάλα μαρμάρινη και στέγαστρο. Tα παράθυρα του ορόφου έχουν τοξωτά υπέρθυρα. 
Το δεύτερο κτήριο με εμφανή τα εκλεκτικιστικά μορφολογικά στοιχεία και με όψη επί των οδών Δ. Μακρή και Δεληγιώργη στέγαζε τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας, 
Έχει χαρακτηριστική περίφραξη με διακοσμητικό σιδερένιο κιγκλίδωμα. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Η οικογένεια Παπαστράτου, οικογένεια καπνεμπόρων των οποίων η ιστορία και η επιχειρηματική δραστηριότητα φτάνει μέχρι σήμερα, δημιούργησε το κτιριακό συγκρότημα των καπναποθηκών στα μέσα της δεκαετίας του 1920. 
Το συγκρότημα στο σύνολό του αποτελείται από τρία κτίσματα. Τα δύο που αναφέρονται παραπάνω και ένα τρίτο νεότερο κτίριο κατασκευασμένο περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με αρχές του 1970. 
Τα δύο πρώτα κτίσματα ανήκουν στο ίδρυμα Παπαστράτος και έχουν κριθεί διατηρητέα από το ΥΠΠΟ, καθώς αποτελούν αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης. 
Το τρίτο κτίριο επί των οδών Παπαθανάση, Αναστασιάδη, Δαγκλή, Δ. Μακρή και Δεληγιώργη, χρησιμοποιούνταν ως καπναποθήκες (ενδεχομένως γινόταν εκεί και κάποια επεξεργασία - διαλογή καπνού), αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πέντε ορόφους. Παραχωρήθηκε από το ίδρυμα Παπαστράτος στο Δήμο Αγρινίου και θα διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου. 
Το συγκεκριμένο κτίριο μελετήθηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει πρότυπο ενεργειακής απόδοσης. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 59717/3089α/06-05-1992 ΦΕΚ 536/Δ/02-06-1992 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου