Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Μέγαρο Κολοκοτρώνη (πρώην Βάττη), Μπουμπουλίνας 2 & Ακτή Μιαούλη 15, Πειραιάς Αττικής

Γενική άποψη από street View (2014)

Πηγή :  ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ

Πηγή :  ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ

Διεύθυνση : Μπουμπουλίνας 2 & Ακτή Μιαούλη 15, Πειραιάς Αττικής 

Επωνυμία : Μέγαρο Κολοκοτρώνη (πρώην Βάττη

Χρόνος Κατασκευής : 1924 

Αρχιτέκτονας : Αλέξανδρος Νικολούδης 

Περιγραφή : 
Το Μέγαρο οργανώνεται σε τρεις οριζόντιες ζώνες. Η βάση του κτηρίου χαρακτηρίζεται από οριζόντιες σκωτίες, ενώ τα ανοίγματα απολήγουν σε ημικυκλικό φεγγίτη. Τα φουρούσια που συγκρατούν τους στενούς εξώστες είναι περίτεχνα, με έντονη διακοσμητική διάθεση. Η μεσαία ζώνη έχει ανοίγματα με αετωματική απόληξη και διαχωρίζεται από την ανώτερη με γείσο. Στο ανώτερο τμήμα τα ανοίγματα χωρίζονται με ημικίονες και υπάρχει διακόσμηση με στεφάνια με φυτικά κοσμήματα. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Το Μέγαρο Βάττη βρίσκεται στην Ακτή Μιαούλη στο λιμάνι του Πειραιά με όψεις προς την Ακτή και τις οδούς Μπουμπουλίνας και Αγίου Σπυρίδωνος. Σχεδιάστηκε το 1924 από το γνωστό αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη, ύστερα από ανάθεση του έργου από τους αδελφούς Θεόφιλο και Δημήτριο Βάττη, εφοπλιστές από τη Σύρο. 
Το Μέγαρο λειτούργησε ως το «Διεθνές Ξενοδοχείον» στους άνω ορόφους, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενούσε χρήσεις εμπορικές και γραφείων. Κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων του Δεκεμβρίου 1944, το Μέγαρο Βάττη, στο οποίο στεγαζόταν το Λιμεναρχείο Πειραιά, συγκέντρωσε ένοπλους λιμενικούς και αστυνομικούς, αλλά και άγγλους στρατιώτες. 
Το Μέγαρο πωλήθηκε αργότερα στους εφοπλιστές αδελφούς Μίνωα και Ιωσήφ Κολοκοτρώνη, ενώ τη δεκαετία 1970 περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/27-07-1982 ΦΕΚ 410/Δ/27-08-1982 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου