Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Αρχοντικό Μιχάλη, Λογοθέτη Βλαχούτση 9, Άρτα


Γενική άποψη από street View (2014)
Εσωτερική σκάλα
Πηγή :  http://e-maistros.gr

Ροδιά (ζωγραφική)
Πηγή :  http://e-maistros.gr


Το ρόπτρο της κύριας εισόδου
Πηγή :  http://e-maistros.gr

Διεύθυνση : Λογοθέτη Βλαχούτση 9, Άρτα 

Επωνυμία : Αρχοντικό Μιχάλη 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1860 

Περιγραφή : 
Διώροφη οικία με έντονα στοιχεία νεοκλασικισμού και απόλυτη συμμετρική οργάνωση στην κυρίως όψη. 
Το κτίριο στηρίζεται σε πέτρινες αψίδες και το κέλυφός του είναι πέτρινο. Εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και δεύτερο όροφο) και το ύψος των δωματίων είναι γύρω στα 4 μέτρα. 
Η τεχνογνωσία των μαστόρων, η στατική σύλληψη και η αρχιτεκτονική εντυπωσιάζουν. Το ισόγειο επικοινωνεί με εσωτερική αυλή φυτεμένη με εσπεριδοειδή και με τον δεύτερο όροφο μέσω εσωτερικού κλιμακοστασίου που έχει διατηρηθεί στην αρχική του μορφή. Το σύνολο των χώρων καταλαμβάνει έκταση 750 τ.μ. Σήμερα η κεντρική του είσοδος βλέπει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης ενώ παλαιότερα έβγαινε στην οδό Βλαχούτση. Υπήρξαν άλλες δύο είσοδοι που οδηγούσαν σε καταστήματα του ισογείου. Σήμερα όλοι οι χώροι έχουν συμπεριληφθεί στην κατοικήσιμη επιφάνεια του κτιρίου. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Το διατηρητέο κτίριο της οδού Βλαχούτση 9 χτίστηκε το 1860 πάνω σε σχέδια Ενετού αρχιτέκτονα στην περιοχή της πόλης που συνόρευε με το Ρωμηοπάζαρο (νότια), το Τουρκοπάζαρο (βόρεια) και την Εβραϊκή συνοικία (ανατολικά). 
Το αρχοντικό του κ. Μιχάλη, χτίστηκε από τον προπάππο του σημερινού ιδιοκτήτη Σπύρο Μιχάλη του Αναστασίου, έμπορο. 
Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το αρχοντικό είχε επιταχθεί από Ιταλούς και Γερμανούς και υπέστη σοβαρές ζημιές. Μια αρχική αποκατάσταση έγινε από τον επιζώντα γιο του Αλκιβιάδη, Σπυρίδωνα και τη σύζυγο του Στέφανου Καλλιόπη, μητέρας του σημερινού ιδιοκτήτη. Επί Υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, το κτίριο κρίθηκε διατηρητέο. Η πλήρης ανακαίνιση διήρκεσε από το 1997 έως το 2004, όταν αποκαταστάθηκε η σκεπή, οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και οι οροφογραφίες από τον ζωγράφο Α. Λεβίδη. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου