Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Ξενοδοχείο «CAVΑLIERI», Καποδιστρίου 4, Κέρκυρα

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη

Διεύθυνση : Καποδιστρίου 4, Κέρκυρα 

Επωνυμία : Ξενοδοχείο «CAVΑLIERI» 

Αρχιτεκτονική τάση : Τοπική αρχιτεκτονική 

Χρόνος Κατασκευής : 1859 

Περιγραφή : 
Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε επί Αγγλοκρατίας στην Κέρκυρα, με πολύ ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία στις όψεις, τα οποία, το καθένα ξεχωριστά αλλά και στο σύνολό τους, συνθέτουν την έννοια του έργου τέχνης. 
Στην οργάνωσή της όψης δεσπόζει ο νέο αναγεννησιακός χαρακτήρας (εξώστης με μπαλούστρα, τοξωτά ανοίγματα στο ισόγειο κ.λ.π.) υπάρχουν δε πολλά στοιχεία από λαξευτή λευκή πέτρα. Εσωτερικά το κτίριο έχει πλήρως αλλοιωθεί, φέρει δε προσθήκη δύο ακόμη ορόφων. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Το κτίριο ως μεγαλοαστικό μέγαρο, αλλά και ως ξενοδοχείο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, καθώς και με την φιλοξενία προσωπικοτήτων της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών και γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μνήμη των κατοίκων της πόλης. 
Κτίστηκε στη θέση δύο μικρότερων σπιτιών. Αρχικά ανήκε στην οικογένεια Δήμα και αργότερα πέρασε στην οικογένεια Φλαμπουριάρη. Παρά τις καταστροφές που υπέστη το κτίριο στους βομβαρδισμούς του 1943, η πρόσοψή του διατηρείται σε άριστη κατάσταση. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου