Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Δημοτική Aγορά Σκαλτσοδήμου & Αδαμαντίου Κοραή 3, Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας

Γενική άποψη (2014) από street View

Μαρμάρινη πλάκα με το έτος ανεγέρσεως


Διεύθυνση : Σκαλτσοδήμου & Αδαμαντίου Κοραή 3, Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας 

Επωνυμία : Δημοτική Aγορά 

Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό

Χρόνος Κατασκευής : 1930-1933 

Αρχιτέκτονας : Βασίλειος Κουρεμένος 

Περιγραφή : 
Κτίριο ειδικής μορφολογίας λόγω των χρήσεων του. Πέτρινο, κεραμοσκεπές με συμμετρικές διατάξεις αξόνων στην όψη του συμμετρικά ανοίγματα σε μεγάλο ύψος με σιδερένια τζαμιλίκια και φεγγίτες. Στο κέντρο υπάρχει κεντρική υπερυψωμένη στοά έμμεσου φωτισμού. O κεντρικός άξονας του κτιρίου τονίζεται από την είσοδο και το αέτωμα. Περιμετρικό προεξέχον γείσο, πεσσοί με κιονόκρανα ανάμεσα στα ανοίγματα. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Η Δημοτική Αγορά είναι ένα κτίριο που ταυτίζεται με τη νεότερη ιστορία του Αγρινίου και χτίστηκε το 1930 επί θητείας του Δημάρχου Ανδρέα Παναγόπουλου με επιβλέποντα τον Βασίλειο Κουρεμένο, διακεκριμένο αρχιτέκτονα μηχανικό της εποχής. Στην μπροστινή όψη του κτιρίου βρίσκεται ενσωματωμένη, χαραγμένη μαρμάρινη πλάκα με το έτος ανεγέρσεως. 
Στις 3 Ιουλίου 2008 δημοπρατήθηκε το έργο, «Αποκατάσταση Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου και Μετατροπή σε Πολιτιστικό Κέντρο» και πλέον δρομολογείται η υλοποίηση του, που θα συμβάλει στο να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. 

Έκθεση του τότε Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Γεωργίου Κουράτου (σελ. 42,43,44), την οποία συνέταξε τον Μάρτιο του 1931 και απέστειλε στον Πρωθυπουργό (Πηγή : http://agriniomemories.blogspot.com

Δημοτική Αγορά 

Η έλλειψις μιάς τοιαύτης εν Αγρινίω είναι λίαν αισθητή. Τα κρεοπωλεία, ιχθυοτροφεία κ.λ.π. ευρίσκονται εις τας κυριωτέρας αρτηρίας, αι δε εξ αυτών αναδιδόμεναι οσμαί και το άκοσμον δια την εμφάνισιν της πόλεως, καθίστων επιτακτικήν ανάγκην την ανέγερσίν της. 
Από του λήγοντος οικονομικού έτους, όντως ο Δήμος επελήφθη συντόνως της εκτελέσεώς της και ήδη ανεγείρεται εις κατάλληλον θέσιν της πόλεως. Ο προϋπολογισμός της δαπάνης της ανέρχεται εις 5.200.000 δραχμάς. 
Το οικόπεδον εφ ου ανεγείρεται η Δημοτική Αγορά αποτελείται εκ δύο ορθογωνίων
παραλληλογράμμων αντιστρόφως τοποθετημένων, συνδεομένων εν σχήματι Γ. Η πρόσοψις του κτιρίου κείται επί ευρείας και κεντρικής οδού, μήκους 29.00 μ. η δε προς ανατολάς πλευρά του οικοπέδου τούτου ισούται με αξίαν μήκους 40 μέτρων. Η οπισθία πλευράτης κείται επί νέας υπό διάνοιξιν μήκους 38.40 μέτρων. Το δε σύνολον του οικοδομημένου χώρου ανέρχεται εις μέτρα τετραγωνικά 1400 περίπου. 

Η Δημοτική Αγορά θα συμπεριλάβη: 

Εν τω υπογείω 

• 25 υπόγεια καταστήματα διαστάσεων 2.70 Χ 4.00 
• 1 ψυγείον μέγα διαστάσεων 16.30 Χ 12.30 
• 1 ψυγείον μικρόν διαστάσεων 7.10 Χ 11.30 
• 5 αποχωρητήρια και ανάλογα ουρητήρια. 

Εν τω ισογείω 

• 17 κρεοπωλεία διαστάσεων 2.80 Χ 3.20 
• 13 ιχθυοπωλεία διαστάσεων 2.80 Χ 3.00 
• 1 Πλατείαν δι’ αναγκαστικάς πωλήσεις διαστάσεων 6.00 Χ 8.50 
• 1 Πλατείαν δια πλανοδίους διαστάσεων 6.00 Χ 8.50 
• 1 κηπάριον διαστάσεων 5.00 Χ 8.50 
• 9 παντοπωλεία διαστάσεων 2.80 Χ 3.00 
• 9 οπωροπωλεία διαστάσεων 2.80 Χ 3.00 
• 9 εδωδιμοπωλεία διαστάσεων 2.80 Χ 3.00 
• 9 καταστήματα ωοπωλεία διαστάσεων 2.80 Χ 3.00 

Ο μηχανικός επεδίωξεν την επίτευξιν: 

α) καταστημάτων ίσης αξίας, δηλαδή απέφυγε την δημιουργίαν καταστημάτων προνομιούχων, όπως θα ήσαν τα τοποθετηθέντα εις την πρόσοψιν του Κτιρίου. 
β) τον χωρισμόν του δια τα κρέατα τμήματος απ’ εκείνου των ιχθύων, πράγμα σημαντικώτατον δια την κανονικήν της Αγοράς λειτουργίαν. 
γ) την δημιουργίαν ευρέων χωλ, παρεχόντων προς τούτοις εις τον αγοραστήν την ευκαιρίαν της συγχρόνου ταχείας επιθεωρήσεως των πωλουμένων ειδών. 
δ) την δημιουργίαν αιθρίου, δια της καλλιεργείας πρασιάς και φυτωρίων εις το τμήμα των κρεοπωλείων, ώστε πλην της εξαιρετικής διακοσμήσεως η Δημοτική Αγορά θα έχει το περισπούδαστον προτέρημα του συνεχούς και πλήρους αερισμού, στοιχείου εκ των σπουδαιοτέρων διά μίαν Αγοράν. 

Η προσπέλασις εκ της κρεαταγοράς εις την ιχθυαγοράν και των παντοπωλείων εις εδωδιμοπωλεία και τανάπαλιν καθίσται άμεσος και ευσερεστάτη δια των προς τούτο ευρέων διόδων μεταξύ αυτών και κεντρικής στοάς πλάτους 6.00 μ. 
Τα αποχωρητήρια, η αστυνομία και το καφφενείον ετέθησαν εις δευτερεύοντας μεν χώρους, αλλά συγχρόνως εις το κέντρον του όλου κτιρίου, εις τρόπον ώστε η προσπέλασις, διανομή και επίβλεψις να είναι ευχερής. 
Εν τη προόψει επεδίωξεν όσον ένεστι μεγαλοπρεπεστέραν εμφάνισιν. 
Ήδη επερατώθησαν άπαντα τα έργα του υπογείου και κατεσκευάσθη η εκ σιδηροπαγούς σκυροκονιάματος πλαξ του ισογείου. Κατά τας βεβαιώσεις τόσον του Αρχιτέκτονος του συντάξαντος την μελέτην, όσον και των ειδικών επισκεφθέντων το κτίριον, η Αγοράς Αγρινίου, δύναται να παρουσιασθή μετά την πλήρην κατασκευήν και των υπόψη εκτελεσθησομένων έργων, υδραυλικής και ηλεκτρικής εγκαταστάσεως, ως μία των καλλιτέρων Αγορών της Ελλάδος. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 59717/3089α/06-05-1992 ΦΕΚ 536/Δ/02-06-1992 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου