Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

οικοδομή Χαΐμ Κοέν, Βαλαωρίτου 36 Συγγρού & Πάικου Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη
Φωτογραφία από https://thessarchitecture.wordpress.com

Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία από https://thessarchitecture.wordpress.com

Λεπτομέρεια εισόδου
Φωτογραφία από https://thessarchitecture.wordpress.com

Σχέδιο όψης
Φωτογραφία από https://thessarchitecture.wordpress.com

Διεύθυνση : Βαλαωρίτου 36 Συγγρού & Πάικου, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  οικοδομή Χαΐμ Κοέν
 
Αρχιτεκτονική μορφή :  Εκλεκτικιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1905
 
Αρχιτέκτονας : Λεονάρντο Τζενάρι
 
Περιγραφή :
Διώροφο κτίριο εκλεκτικιστικής τάσης. Τα ανοίγματα του ορόφου παρουσιάζουν απόλυτη συμμετρία, η όψεις είναι διακοσμημένες με φυτικά στοιχεία και η είσοδος εμφανίζει νεοκλασικό αέτωμα. Πάνω από την σφυρίλατη πόρτα της εισόδου υπάρχει επιμήκης, ορθογώνιος φεγγίτης και ακόμα πιο πάνω κυκλικός φεγγίτης. Στα σχέδια του αρχιτέκτονα υπάρχει και δεύτερος όροφος ο οποίος όμως δεν υλοποιήθηκε.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το έτος 1926 το κτίριο μετατράπηκε σε οικία από τον αρχιτέκτονα Τζενάρι. Πριν την ανακατασκευή σε οικία ήταν το χάνι Ισμαήλ πασά. Τα χάνια ήταν κτίρια που φιλοξενούσαν ταξιδιώτες και είχαν την δυνατότητα να στεγάσουν και τα ζώα τους. Στο ισόγειο συνήθως υπήρχαν οι χώροι στέγασης των ζώων και οι αποθηκευτικοί χώροι και στον όροφο τα δωμάτια. Τις περισσότερες φορές υπήρχε εσωτερική αυλή και περιμετρικός εξώστης που κοιτούσε σε αυτήν. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε πολλά για την δομή του συγκεκριμένου κτίσματος αφού είναι κλειστό εδώ και πολλά χρόνια και μόνο κάποια από τα καταστήματα του ισογείου χρησιμοποιούνται ως χώροι διασκέδασης. Στον εξωτερικό τοίχο του ορόφου εμφανή σημάδια θραυσμάτων, πιθανώς από κάποιον βομβαρδισμό της πόλης.
Πάνω από την είσοδο στην οδό Πάικου υπάρχει επιγραφή στην Αραβική που αναφέρει τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και το έτος κατασκευής του (1905).
اسماعیل پاشا خانی=
Ismâ'iil pâşâ hâni
Δηλ. οικία Ισμαήλ πασά
Η πινακίδα γράφει Ismail Pasha Khani 1323 .Tο έτος 1323 είναι στο ισλαμικό ημερολόγιο το λεγόμενο χίτζρι. Αν το μετατρέψουμε στο σημερινό δικό μας, το γρηγοριανό, προκύπτει το 1905.
Πρόσφατα (2020) το κτίριο αποκαταστάθηκε από την εταιρεία Beetroot.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  Π.Δ. α/02-11-1983  ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου