Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Ξενοδοχείο «Μετροπόλ», Σταδίου 59, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση : Σταδίου 59, Αθήνα 

Επωνυμία : Ξενοδοχείο «Μετροπόλ» 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1914 

Αρχιτέκτονας : Παναγιώτης Ζίζηλας 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για ένα πενταώροφο εκλεκτικιστικό κτίριο, που χαρακτηρίζεται από την πλούσια διακόσμηση στα υπέρθυρα, τους εξώστες κ.τ.λ, μέσα στο πνεύμα της Γαλλικής σχολής της Beaux-Arts. Παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον για τη συμμετρική της διάρθρωση και τα αξιόλογα επί μέρους μορφολογικά της στοιχεία, όπως είναι οι ψευδοπαραστάδες, οι οδοντωτές ταινίες, τα γύψινα ανθέμια, το γείσο, οι εξώστες με τα μπαρόκ μεταλλικά κιγκλιδώματα και με τα φουρούσια κ.λ.π. 
Εντάσσεται στη γραμμή ανέγερσης μεγάλων οικοδομών "εκμετάλλευσης" (ξενοδοχείων ή πολυκατοικιών με πολυτελή διαμερίσματα) για εύπορους πελάτες-ενοικιαστές. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το ξενοδοχείο "Μητρόπολις" (Metropole) της οδού Σταδίου 59, οικοδομήθηκε περί το 1914, βάσει σχεδίων του πολιτικού μηχανικού Παναγιώτη Ζίζηλα (1861-1931). 
Μετά από μια περίοδο εγκατάλειψης (λειτουργούσε πάντως ακόμη το 1969, ως Β' κατηγορίας), ανακαινίστηκε ριζικά μεταξύ των ετών 1997-2000, με αναπαλαίωση της πρόσοψης, που συνοδεύτηκε από πλήρη κατεδάφιση και ανοικοδόμηση του εσωτερικού του, με στόχο την μετατροπή του σε εμπορικό κατάστημα. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/04-04-1984 ΦΕΚ 314/Δ/21-05-1984 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου