Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Οικία Τζέημς Αριστάρχη, Σκρα 23 & Αριστάρχου, Μυτιλήνη

Γενική άποψη από street View (2011)


Διεύθυνση : Σκρα 23 & Αριστάρχου, Μυτιλήνη 

Επωνυμία : Οικία Τζέημς Αριστάρχη 

Χρόνος Κατασκευής : 1860 

Περιγραφή : 
Το αρχοντικό διαθέτει δύο ορόφους και σοφίτα, εκ των οποίων οι δύο (ισόγειο και όροφος) είναι κατασκευασμένοι από πέτρα, ενώ ο τρίτος (σοφίτα) είναι κατασκευασμένος από ξύλο. Στη διακόσμηση των όψεων γίνεται χρήση νεοκλασικών και εκλεκτικιστικών στοιχείων, με ανάγλυφα στοιχεία και μεγάλη προεξοχή της στέγης που κοσμείται με ξύλινα περίτεχνα φουρούσια. 
Η σκάλα οδηγεί στον όροφο, και το κιγκλίδωμα της πρέπει να είναι πρόσφατο. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Κτίστηκε γύρω στο 1860 στο Κιόσκι της Μυτιλήνης. Ο Αριστάρχης γνωστός νομομηχανικός της Λέσβου κλήθηκε στη Μυτιλήνη από την Σάμο για να χαράξει το οδικό δίκτυο του νησιού στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας. Αγάπησε την πόλη, παντρεύτηκε Μυτιληνιά και έχτισε το σπίτι για να εγκατασταθεί στο Κιόσκι, πριν μετακομίσει αργότερα στη Σουράδα. Το σπίτι είναι λιθόκτιστο στη βάση και ξύλινο στο επάνω μέρος.
Ο Ιάκωβος (James) Αριστάρχης κατείχε υψηλή θέση στην τούρκικη διοίκηση σαν αρχιμηχανικός Νήσων Αρχιπελάγους και ανέπτυξε σημαντικότατο έργο στην κατασκευή δικτύων δρόμων στα νησιά Λέσβο, Χίο, Ρόδο και Ικαρία. Ως ένας από τους σημαντικούς μοχλούς της διοικητικής και οικονομικής δομής της Λέσβου εκείνη την εποχή, θα ζητήσει από την οθωμανική κυβέρνηση την άδεια κατασκευής και λειτουργίας σιδηροδρομικού δικτύου στη Λέσβο. Το σχέδιο του Αριστάρχη προέβλεπε την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου από τη Μυτιλήνη προς Μόρια-Πηγή-Αγία Παρασκευή-Καλλονή το οποίο θα εξυπηρετούσε τις παραπάνω περιοχές με τη μεταφορά επιβατών και προϊόντων, όπως ελαιόλαδου, πυρήνας, ξυλείας, τροφίμων και υλικών οικοδομών. Η είδηση η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1911 στον τοπικό λεσβιακό τύπο, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, λόγω του ιταλοτουρκικού και ελληνοτουρκικού πολέμου που ακολούθησαν.
Το 1989 το κτίριο βρίσκονταν σε κακή κατάσταση και αγοράστηκε από τον κύριο Σωκράτη Ορφανό. Την περίοδο εκείνη έγιναν πολλές επεμβάσεις κυρίως στο εσωτερικό. Τα ξύλινα πατώματα έχουν αντικατασταθεί με πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα και ορισμένοι χώροι έχουν ενοποιηθεί για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών. Τα κουφώματα έχουν αντικατασταθεί, με μόνη εξαίρεση τρεις εσωτερικές πόρτες στο επίπεδο του πρώτου ορόφου. Οι επίσημοι χώροι του πρώτου ορόφου είναι διακοσμημένοι με εντυπωσιακές οροφογραφίες.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΠΔ α/12-11-1985 ΦΕΚ 731/Δ/31-12-1985 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου