Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Ι. Δροσοπούλου 18 & Πιπίνου, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση : Ι. Δροσοπούλου 18 & Πιπίνου, Αθήνα 

Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό

Περιγραφή : 
Πρόκειται για γωνιακή διώροφη διπλοκατοικία με υπερυψωμένο υπόγειο μεταβατικής περιόδου του μεσοπολέμου. Διακοσμητική ζώνη χωρίζει την βάση (υπόγειο) από τον κορμό (δυο όροφοι). Η επίστεψη πραγματοποιείται από προεξέχον γείσο με κεραμίδια και στηθαίο με συμπαγή και διάτρητα στοιχεία (μπαλούστρες). Όλα τα ανοίγματα είναι της αυτής μορφολογίας και φέρουν διακοσμητικές πτυχές (κυμάτια) στα κατακόρυφα τμήματα αυτών, με εξαίρεση τα τρία ανοίγματα του προεξέχοντος τμήματος (έρκερ) του ορόφου επί της οδού Πιπίνου καθώς επίσης και αυτά της ζώνης του υπογείου χώρου και στις δύο όψεις. Ταινία διατρέχει το κτίριο κάτω από το κεραμοσκεπές στέγαστρο.
ΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Ι. ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ: Τρεις άξονες δεσπόζουν στην όψη. Ο κεντρικός άξονας φέρει δύο ίδιας μορφής θυρώματα (ξύλινες πόρτες - φεγγίτες - ύαλος) με ενιαίο πλαίσιο. Δύο κυκλικής μορφής φεγγίτες τονίζουν τις εισόδους. Στον τελευταίο όροφο υπάρχει εξώστης απλής μορφής με περίτεχνο κιγκλίδωμα και δύο ανοίγματα. Οι δύο
εκατέρωθεν άξονες αποτελούνται από ένα άνοιγμα σε κάθε όροφο. Στον πρώτο όροφο μόνο υπάρχουν μικροί εξώστες με κιγκλίδωμα ιδίας μορφής με αυτό του κεντρικού άξονα.
ΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΙΠΙΝΟΥ: Παράθεση απλών ανοιγμάτων με τονισμό του κεντρικού άξονα με πολυγωνική αρχιτεκτονική προεξοχή (έρκερ) που φέρει άνοιγμα σε κάθε πλευρά του και προσδίδει στο κτίριο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 53705α/16-12-2004 ΦΕΚ 70/Δ/26-01-2005 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου