Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Αβέρωφ 4 & Μάρνη Αθήνα

Γενική άποψη από street View

Όψη οδού Μάρνη από street View

Διεύθυνση : Αβέρωφ 4 & Μάρνη Αθήνα

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό

Χρόνος Κατασκευής :  1924

Αρχιτέκτονας :   Κώστας Κιτσίκης

Περιγραφή :
Τριώροφο δισγωνιαίο κτίριο με πολύ αξιόλογα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία. Υπάρχουν δύο όψεις συμμετρικές ως προς την κεντρική κυκλική απότμηση που είναι ο κεντρικός άξονας του κτιρίου. Στις δύο πλάγιες όψεις υπάρχει αλληλουχία πεσσών (που επιστέφονται με ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία) και ανοιγμάτων (θολωτά στο ισόγειο, με φατνώματα στις ποδιές στον όροφο). Στον όροφο υπάρχει λωρίδα με διακοσμητικά στοιχεία. Στο στηθαίο υπάρχουν πεσσίσκοι που τονίζουν τους άξονες του κτιρίου. Στην είσοδο οδηγεί μαρμάρινη σκάλα.
Η κύρια είσοδος του κτιρίου βρίσκεται στην γωνία των οδών Μάρνη και Αβέρωφ και τονίζεται ιδιαίτερα με κυκλική διαμόρφωση που καταλήγει σε αξιόλογο στις λεπτομέρειές του ημικυκλικό μεταλλικό στέγαστρο. Πιο πάνω υπάρχει μαρμάρινος εξώστης με χυτοσιδηρό κιγκλίδωμα. Πριν από την κύρια είσοδο έχει κατασκευαστεί μαρμάρινη περίφραξη που είναι αναπόσπαστα δεμένη με το κτίριο. Η περίφραξη έχει σιδερένια κάγκελα και αξιόλογη καγκελόπορτα που οδηγεί σε εξωτερική μαρμάρινη σκάλα.
Τα ανοίγματα στις όψεις του κτιρίου είναι συμμετρικά τοποθετημένα και μερικά στο ισόγειο σχηματίζουν στο ύψος του υπέρθυρου, τόξο.
Επίσης ψευδοπαραστάδες με περίτεχνες διακοσμήσεις φθάνουν μέχρι την διακοσμητική κορνίζα του δευτέρου ορόφου και το στηθαίο.
Στο εσωτερικό του τα ταβάνια κοσμούνται με ενδιαφέρουσες κυκλικές γύψινες διακοσμήσεις.
  
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα εκλεκτικισμού. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ το έκτισε το 1924 ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Κριεζής.
Το διάταγμα χαρακτηρισμού αναφέρει ως αρχιτέκτονα τον Ανδρέα Κριεζή ενώ ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Πάνος Εξαρχόπουλος το αναφέρει ως έργο του Κώστα Κιτσίκη. Στο αρχείο της «Εργοληπτικής» που έχει η Monumenta υπάρχει τοπογραφικό σχέδιο με την υπογραφή του Κιτσίκη.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  22564/1249α/01-04-1987  ΦΕΚ 316/Δ/16-04-1987

Πηγές 



1 σχόλιο:

  1. Οικογενειακή εστία, προπολεμικά, του Δημητρίου Ακριβού του Γεωργίου, ο οποίος είχε καταγωγή από Σταγιάτες Πηλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή