Διεύθυνση : Μιμνέρμου 1 & Μελεάγρου 7, Αθήνα
Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό
Χρόνος Κατασκευής : 1920 - 1930
Αρχιτέκτονας : Βασ. Τσαγρής
Περιγραφή :
Αποτελείται από ημιυπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο, όροφο και δώμα.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι το κυκλικό τμήμα στη γωνία του, όπου βρίσκεται η είσοδος. Μια μαρμάρινη κλίμακα οδηγεί στη βεράντα της κυρίας εισόδου του κτηρίου. Τέσσερις πεσσοί και δύο ημίπεσσοι στηρίζουν το επιστήλιο και τον εξώστη του ορόφου, ενώ αντίστοιχοι μικρότερων διαστάσεων υποβαστούν το σκίαστρο που προστατεύει τη βεράντα στον όροφο. . Τα ανοίγματα του ισογείου πλαισιώνονται από πεσσούς με επίκρανα και επιστύλια γείσα με τραβηχτά κυμάτια. Τα μπαλκόνια (με τα διπλά φουρούσια) και η περίφραξη έχουν κιγκλίδωμα με σχέδιο χαρακτηριστικό της εποχής του. Στην επίστεψη του κτιρίου υπάρχει γείσο και τραβηχτά κυμάτια. Επί της οδού Μιμνέρμου υπάρχει τμήμα 3ου ορόφου, καθώς και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στο ισόγειο.
Οι δύο όψεις του κτηρίου κοσμούνται με στοιχεία του νεοκλασικισμού, όπως είναι οι παραστάδες που καταλήγουν σε επιστήλια και πλαισιώνουν τα παράθυρα, καθώς και τα ζεύγη φουρουσιών που στηρίζουν τους εξώστες.
Οι καμπύλες γωνίες του κτηρίου «εξισορροπούνται» από τις επάλληλες εγχάρακτες οριζόντιες ζώνες που δημιουργούνται στο επίχρισμα. Το ανώτερο μέρος του κτηρίου τονίζεται με γείσο που προεξέχει έντονα.
Τα κιγκλιδώματα σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους που τέμνονται από οριζόντιες και κάθετες γραμμές.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί σημαντικό και χαρακτηριστικό δείγμα της επώνυμης αστικής αρχιτεκτονικής της πρωτεύουσας τη δεύτερη δεκαετία του αιώνα, έργο του αρχιτέκτονα Βασ. Τσαγρή. Το ιδιαίτερο ύφος που χρησιμοποιεί ο αρχιτέκτονας, μεταφέροντας τη γεωμετρικότητα του βιεννέζικου Secession και τη σχηματική διακοσμητική διάθεση της Art Deco στο αθηναϊκό περιβάλλον, συνθέτει το γνωστό «στυλ Τσαγρή».
Είναι γνωστό και ως «οικία Λεοντόπουλων»
Το κτίριο αποκαταστάθηκε με μελέτη επίβλεψη του αρχιτέκτονα Μιχάλη Τυλιανάκη.
Στο κτίριο έχει εκδοθεί τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης με το
ΦΕΚ 1308/Δ/06-10-1993
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 43076/2287α/16-05-1989 ΦΕΚ 343/Δ/02-06-1989
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου