Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ροντήρη 3 Γλυφάδα

Γενική άποψη από street View (2022)

Πριν την αποκατάσταση
Γενική άποψη από street View (2011)

Διεύθυνση : Ροντήρη 3 Γλυφάδα
 
Χρόνος Κατασκευής :  1923
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για  διώροφο κεραμοσκεπές κτίριο που περιβάλλεται από μεγάλη και ωραία αυλή. Το ισόγειο αποτελείται από 3-4 μικρά δωμάτια και ο όροφος που συνδέεται με το ισόγειο με ξύλινη εσωτερική σκάλα αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια και ένα λουτρό. Η διάταξη των δωματίων απλή και εσωτερικά στους τοίχους και στα ταβάνια δεν υπάρχουν τοιχογραφίες ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία.
Το σπίτι και στους δύο ορόφους έχει μεγάλες βεράντες. Δεν υπάρχει συμμετρία στις όψεις. Τα κουφώματα είναι απλά και περιβάλλονται από απλά τραβηχτά. Στο ίδιο οικόπεδο βρίσκονται άλλα δύο κτίσματα, ένα στο βάθος του μικρό και ένα αριστερά του κτιρίου που χρησιμοποιούνταν για γκαράζ.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε γύρω στο 1923, όταν συστάθηκε συνεταιρισμός Δικηγόρων που αγόρασε και δημιούργησε στην Γλυφάδα τον οικισμό με την επωνυμία Θέμις ή Δικηγορικά.
Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής των προαστίων της εποχής του μεσοπολέμου και επιπλέον είναι το σπίτι στο οποίο έζησε ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης.
Ανήκε αρχικά στον Νικόλαο Ροντήρη Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αργότερα στον Γιάννη Ροντήρη, ιδρυτή των Ναυπηγείων του Περάματος και στη Φλώρα Μπερζάν που ίδρυσε την αργότερα μετονομασθείσα Σχολή Μωραΐτη. Το 1955 το σπίτι περιήλθε στον γνωστό σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη που κατά τα γραφόμενα της κόρης του το είχε μετατρέψει σε σχολή για ηθοποιούς και σκηνοθέτες και στέκι τους, πέρασαν δε από αυτό μεγάλοι και γνωστοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί της Ελλάδας αυτής της περιόδου. Στο σπίτι αυτό σε ένα δωμάτιο σώζεται το αρχείο του Δημ. Ροντήρη η βιβλιοθήκη του με όλα τα γραφόμενα του και άλλα κείμενα.
 
Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 
Υπ. Πολιτισμού  ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/288/4359/21-2-1986 - ΦΕΚ 310/Β/24-4-1986

Πηγές 
 
Αρχαιολογικό κτηματολόγιο  https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr
 
Συντεταγμένες google 37.876153, 23.735514
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου