Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

πρώην ξενοδοχείο «Μϊνως», 25ης Αυγούστου 3, Ηράκλειο

Γενική άποψη από street View (2017)
 

Γενική άποψη 
Φωτογραφία :  Μανώλης Σαριδάκης

Γενική άποψη 
Φωτογραφία :  Μανώλης Σαριδάκης

Το μοναδικό φουρούσι που σώζεται
Φωτογραφία :  Μανώλης Σαριδάκης

Διεύθυνση :  25ης Αυγούστου 3, Ηράκλειο
 
Επωνυμία :  πρώην ξενοδοχείο «Μϊνως»
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1919
 
Αρχιτέκτονας :  Δημήτριος Κυριακός 
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για κτίριο που ακολουθούσε τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της α ́δεκαετίας του 20ού αι.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το 1919 κατασκευάζεται στον αριθμό 3 της 25ης Αυγούστου κτίριο με δύο πτέρυγες, σε σχέδια του Δημητρίου Κυριακού. Ιδιοκτήτης του είναι το Μοναστηριακό Ταμείο Ηρακλείου, τα αρχικά του οποίου βρίσκονται σκαλισμένα στο μοναδικό σήμερα σωζόμενο στην αρχική του θέση μαρμάρινο φουρούσι. Το 1920 περνάει στην κατοχή του Πανάνειου Νοσοκομείου.
Το 1926 στους χώρους του στεγάζεται το ξενοδοχείο «Μίνως», ιδιοκτησίας Ιωάννη Συλλιγάρδου (Σταυρινίδης 1983, 60), ιδιαίτερα φημισμένο για την πολυτέλειά του. Στους χώρους του φιλοξενείται, μεταξύ άλλων, ο Τσιμικάλης, στρατηγός της κυβέρνησης Βενιζέλου: «Διά το τμοπλοίου Μαίρη Μ. φίχθη ες  τήν πόλιν μας ξ θηνν στρατηγός Τσιμικάλης πως προβ ες τήνπιθεώρησιν τοῦἐνταύθα 43ου συντάγματος πεζικο. κ. Τσιμικάλης κατέλυσεν ες τό ξενοδοχεον Μίνως»Όπως υποδηλώνει αγγελία στον τοπικό τύπο, το 1936, το ξενοδοχείο επεκτείνεται και «χει νάγκην τριν καμαριερν γγραμάτων λικίας 25-35 τν. Μισθός κανοποιητικός».
Σύμφωνα με τον Γεώργιο Καρρά, παλιό κάτοικο του Ηρακλείου, αεροπόροι της RAF διέμεναν στο Μίνως πριν το ‘41.  Την περίοδο της Κατοχής, σύμφωνα με την μαρτυρία του Παύλου Κόρπη, ναυτιλιακού πράκτορα με γραφεία επί της 25ης Αυγούστου, το Μίνως επιτάχθηκε από τους Ιταλούς.  Σε επιστολή του Μηνά Δημ. Ζέη προς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) το 1945, αναφέρεται καθαρά πως από τα τέσσερα ξενοδοχεία του Ηρακλείου της κατηγορίας των Τουριστικών, το Κνωσός και το Ελλάς κατεστράφησαν, ενώ το Μίνως και το Ελβετία διεσώθησαν από τους βομβαρδισμούς, αλλά λεηλατήθηκαν από τους Γερμανούς.  Με το γεγονός αυτό συνηγορούν και φωτογραφίες της πόλης, όπου το μεν Ξενοδοχείο της Γαλλίας έχει κατεδαφιστεί μετά από τις ζημιές που υπέστη από τη Γερμανική εισβολή, ενώ το Μίνως στέκεται στη θέση του.  Το έτος παύσης λειτουργίας του ξενοδοχείου δεν είναι προς το παρόν γνωστό, αλλά είναι πιθανό ο επιχειρηματίας του να μην κατάφερε να προβεί στις απαραίτητες για την επαναλειτουργία του επισκευές.  Η υπόθεση αυτή ενισχύεται από την προφορική μαρτυρία του Παύλου Κόρπη, σύμφωνα με την οποία μετά την Κατοχή οι δύο πτέρυγες σώζονταν στη θέση τους, αλλά το ξενοδοχείο δεν ήταν πια σε λειτουργία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ισόγειο βρισκόταν σε σχετικά καλή κατάσταση και στέγασε κατόπιν καταστήματα ή γραφεία.  Φωτογραφία του κτιρίου του 1965, της συλλογής Charles W. Cushman, των αρχείων του Πανεπιστημίου της Indianapolis, αποδεικνύει πως οι πτέρυγες σώζονταν στη θέση τους μέχρι τουλάχιστον την περίοδο λήψης της.  Πληροφορίες για το έτος και τις συνθήκες κατεδάφισης της βόρειας πτέρυγας δεν έχουν προς το παρόν εντοπιστεί. Μεταπολεμικά το οίκημα βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου. Το 2009 γίνεται απόπειρα μίσθωσης και ανακατασκευής του για την εκ νέου στέγαση ξενοδοχειακής επιχείρησης, ενέργεια που δεν ολοκληρώθηκε.  Από το κτίριο σώζεται σήμερα μέρος της νότιας πτέρυγας, απαλλαγμένο πλήρως από τα αρχικά μορφολογικά στοιχεία της κηρυγμένης ως μνημείου πρόσοψης.
Έχει ιδιαίτερη πολεοδομική αξία και αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο εκείνου του ιστορικού τμήματος της πόλης το οποίο σχετίζεται με τον Ενετικό Λιμένα.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως μνημείο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  ΦΕΚ 58/Δ/28-01-1982
 
Πηγές 
 
1.    Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  http://estia.minenv.gr/
2.    Υπ. Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr
3.    Κωνσταντίνα Νικολοπούλου
     «Τα προπολεμικά ξενοδοχεία της οδού Μαρτύρων 25ης Αυγούστου στο Ηράκλειο    
     Κρήτης»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου