Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Αριστοτέλους & Μεταμορφώσεως 5, Άλιμος Αττικής

Γενική άποψη από street View (2014)

 
Διεύθυνση :  Αριστοτέλους & Μεταμορφώσεως 5, Άλιμος Αττικής
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό με εκλεκτικιστικές αναφορές
 
Χρόνος Κατασκευής :  1917
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο και δώμα, που διαθέτει στοιχεία νεοκλασικής μορφολογίας με εκλεκτικιστικές αναφορές της μεταβατικής περιόδου (~1920-1927).
Χαρακτηριστικό στοιχείο του κτιρίου είναι ο κυλινδρικός όγκος ο οποίος ξεκινάει από το υπόγειο και καταλήγει πάνω από το ύψος του υπόλοιπου κτιρίου σε κυκλική στέγη με κεραμίδια προσδίδοντας πλαστικότητα στη σύνθεση του κτιρίου. Σε αυτόν βρίσκεται η κύρια είσοδος του κτιρίου υπερυψωμένη με μαρμάρινα σκαλοπάτια και το κλιμακοστάσιο. Η πρόσβαση στο υπόγειο γίνεται μόνο από τον ακάλυπτο του οικοπέδου με σκάλες. Το περίγραμμα του κτιρίου έχει σχήμα σταυρού, έξω από τον οποίο βρίσκονται, εκτός από τον κυλινδρικό όγκο, ένας υπερυψωμένος ημιυπαίθριος χώρος με συμπαγές στηθαίο ο οποίος καταλήγει στον Α΄ όροφο σε εξώστη με περίτεχνο μεταλλικό κιγκλίδωμα και μια βοηθητική εξωτερική μεταλλική κυκλική σκάλα με στεγασμένα πλατύσκαλα η οποία ξεκινάει από τον ακάλυπτο και καταλήγει στο δώμα. Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο, Α΄ όροφο και δώμα. Είναι εμφανής ο διαχωρισμός των επιπέδων των ορόφων και η κατακόρυφη οργάνωση των ανοιγμάτων. Τα ανοίγματα σε όλες τις όψεις διατάσσονται αξονικά, φέρουν πλαίσια κλασικιστικά και κοσμούνται με γραμμικό γείσο στη στέψη και ποδιά με γεωμετρικό μοτίβο. Όλα τα ανοίγματα κλείνουν με ξύλινα ρολά. Στον κυλινδρικό όγκο βρίσκεται η θύρα της εισόδου του κτιρίου, η οποία είναι δίφυλλη, ξύλινη ταμπλαδωτή με τζαμιλίκια και περιβάλλεται με πλαίσιο παραστάδων που καταλήγουν σε στέψη με γείσο και σε ζώνη με γραμμικές ταινίες, στον όροφο ένας μικρός στρογγυλός φεγγίτης και στο δώμα και στον ίδιο κατακόρυφο άξονα παράθυρο με ξύλινα καΐτια, όπου εκατέρωθεν αυτού και συμμετρικά δημιουργούνται παραστάδες με απλής μορφής επίκρανα και ανώφλι γεωμετρικής μορφής. Οι ταινίες του γείσου των ανοιγμάτων συνεχίζουν κατά μήκος, οριοθετώντας την στέψη του κτιρίου, η οποία περιλαμβάνει γείσο σε ικανή προεξοχή με οδόντες και συμπαγές στηθαίο με εξάρσεις στις ακμές των όψεων του κτιρίου.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Το σπίτι-πύργος στο Καλαμάκι, κτίστηκε το 1917 από τον Δημήτρη Τσούχλο, ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου Οίκου μόδας της Αθήνας εκείνης της εποχής. Ο σκοπός της κατασκευής του ήταν να γίνει χαρτοπαιχτική λέσχη και γι’ αυτό και η διαρρύθμισή του είναι ανάλογη. Αργότερα όμως πουλήθηκε στον Αλέξανδρο Κράλλη, ασφαλιστή και πρόεδρο της κοινότητας Καλαμακίου για κάποια περίοδο, που το εκμεταλλευόταν για ενοικίαση σε διάφορες προσωπικότητες.
Ο Σικελιανός νοίκιασε το σπίτι από το 1930 ως το 1933 και έμεινε εκεί με τη σύζυγό του Εύα. Αρκετοί Αλιμιώτες κάνουν λόγο για μέρες που ο ποιητής με την Εύα τριγυρνούσαν στο Καλαμάκι ντυμένοι με χλαμύδες, ως αρχαίοι Έλληνες, μια συνήθεια που είχε το ζευγάρι.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  3186/203α/02-07-2019 ΦΕΚ 396/Δ/05-07-2019
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου