Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

πρώην Oρφανοτροφείο Aρρένων Δράμας, Ιπποκράτους 45, Δράμα

Γενική άποψη
Πηγή :  https://destanea.com

 
Διεύθυνση :  Ιπποκράτους 45, Δράμα
 
Επωνυμία :  πρώην Oρφανοτροφείο Aρρένων Δράμας
 
Χρόνος Κατασκευής :  1900-1910
 
Αρχιτέκτονας :  Konrad Jacob Josef von Vilas
 
Περιγραφή :
Το κυρίως κτίριο είναι λιθόκτιστο σε σχήμα Π συνολικού εμβαδού 1.750,45 τ.μ.
Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: ημιυπόγειο, πρώτο όροφο και υπερώο (σοφίτα). Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της διπλής καμπυλόμορφης κλίμακας εμφανίζονται για πρώτη φορά και αποτελούν πρότυπο για μεταγενέστερες κατασκευές της μεσοπολεμικής περιόδου.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Ήταν το πρώτο Ορφανοτροφείο (ΝΠΔΔ) που ιδρύθηκε στην Ανατολική Μακεδονία μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους την 1-7-1913.
Το κτίσμα ανεγέρθηκε από τον έμπειρο και ταλαντούχο Αυστριακό Αρχιτέκτονα Konrad Jacob Josef von Vilas την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, πιθανότατα το 1909, που την περίοδο εκείνη έμενε στη Δράμα και είχε κατασκευάσει σημαντικά κτίρια με χρηματοδότηση των Τούρκων της Δράμας που διέθεταν αρκετούς πόρους από την εκμετάλλευση των Βακουφιών για την ανέγερση μεγαλοπρεπών κτιρίων που στέγαζαν τα σχολεία τους.
Έως και σήμερα η σημαντικότερη παρέμβαση στο κτίριο έγινε το καλοκαίρι του 2002 με την αναπαλαίωση των εξωτερικών όψεων, ενώ εκκρεμεί η αναπαλαίωση των εσωτερικών χώρων.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
Ξενοφών Κλωναρίδης
«Το Ορφανοτροφείο Δράμας από το χθες στο σήμερα»
 

2 σχόλια:

  1. ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΨΕΩΝ-ΜΕΡΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ : ΜΑΤΣΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΣΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ ΜΗΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ(ειδικότητα μελετ. πτυχίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ματσίνη καλησπέρα. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Παρακαλούμε για την πληρότητα της ανάρτησης συμπληρώστε την ειδικότητά σας καθώς και την ειδικότητα της κ. Μήτσου. Επίσης αν θέλετε μπορείτε να βοηθήσετε το έργο μας αν μας αποστείλετε και άλλα στοιχεία για το έργο όπως σχέδια, φωτογραφίες, άδεια, ιστορικό κλπ. για να είναι πλήρης η ανάρτηση. Για οποιαδήποτε ερώτησή σας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο mail aneoblogspot@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή