Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Αρχοντικό Aναγνωστιάδη, Παύλου Μελά & Τέλλου Άγρα Τρίκαλα

Γενική άποψη από street View (2014)

Άποψη από τον κήπο
Πηγή :  Μυρτώ Χρονάκη  Πτυχιακή εργασία
«Αρχοντικό Aναγνωστιάδη Φωτογραφική Τεκμηρίωση-Αποτύπωση»

Λεπτομέρεια εξώστη
Πηγή :  Μυρτώ Χρονάκη  Πτυχιακή εργασία
«Αρχοντικό Aναγνωστιάδη Φωτογραφική Τεκμηρίωση-Αποτύπωση»

Φωτορεαλιστική αναπαράσταση
Πηγή :  Μυρτώ Χρονάκη  Πτυχιακή εργασία
«Αρχοντικό Aναγνωστιάδη Φωτογραφική Τεκμηρίωση-Αποτύπωση»


Διεύθυνση :  Παύλου Μελά & Τέλλου Άγρα Τρίκαλα
 
Επωνυμία :  Αρχοντικό Aναγνωστιάδη

Χρόνος Κατασκευής :  τέλη του 18ου αιώνα
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για σύνθετη κατασκευή (λιθοδομή, πλινθοδομή, ξυλόπηκτη τοιχοποιία και οπτοπλινθοδομή).
Η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου, με τον κεντρικό κορμό και τους δύο συμμετρικούς βραχίονες στα άκρα του, μας παραπέμπει σε νεοκλασικίζουσες  μορφές  σχήματος  «Π».  Λόγω  της  έλλειψης ασφάλειας την περίοδο που χτίστηκε το κτίριο έχει πάρει φρουριακή μορφή με ελάχιστα ανοίγματα στο ισόγειο και ψηλό περίβολο. Γενικά στο  ισόγειο  υπερτερούν  τα  πλήρη  από  τα  κενά,  με  εξαίρεση  την εσωτερική όψη(βόρεια) όπου διακρίνουμε αρκετά ανοίγματα, ενώ στις όψεις του ορόφου έχουμε πληθώρα ανοιγμάτων. Ορισμένα από αυτά δημιουργήθηκαν καθαρά για λόγους αισθητικής και συμμετρίας. Ένα άλλο στοιχείο που συμπληρώνει την ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου είναι τα σαχνισιά, που βρίσκονται στην ανατολική όψη (στοιχείο που συναντάμε κατά κόρον σε ολόκληρη την συνοικία).
 Η  πόρτα  και  τα περισσότερα εξώφυλλα είναι ταμπλαδωτά, ενώ ορισμένα στο ισόγειο διατηρούν την αρχική τους μορφή με εξωτερικά σκούρα ενιαία, (δύο μασίφ φύλλα σε κάθε παράθυρο -κανάτια) όπως στο ισόγειο δίπλα στην κύρια είσοδο προς τα δυτικά. Στην απόληξη των τοίχων του ορόφου σχηματίζεται κυκλικό γείσο (κορνίζα) από τραβηχτό κονίαμα πάνω σε ξύλινη κατασκευή. Σε μεγάλο μέρος των όψεων η μετώπη των δοκών-δαπέδων καλύπτεται με  διακοσμητική  σανίδα  που  περιτρέχει  και  διαχωρίζει οριζόντια  το ισόγειο από τον όροφο. Η σανίδα αυτή διακρίνεται σήμερα από τον εξωτερικό εξώστη, στη νότια όψη, έως το σαχνισί στην εσωτερική αυλή. Στις  συνδέσεις  των  περιμετρικών  τοίχων  της  ανωδομής  έχουν τοποθετηθεί σανιδωτοί ψευδοπεσσοί με επίκρανα για να διακοσμήσουν τις  απολήξεις  αυτές,  καθώς  και  για  την  αποφυγή  ρωγμών  στο επίχρισμα, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο τις κάθετες επιφάνειες.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα στα Τρίκαλα. Χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  Π.Δ. 28-02-1979  ΦΕΚ 201/Δ/05-04-79

Πηγές 
 
Μυρτώ Χρονάκη  Πτυχιακή εργασία
«Αρχοντικό Aναγνωστιάδη Φωτογραφική Τεκμηρίωση-Αποτύπωση»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου