Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Μέγαρο Καποδίστρια, Καποδιστρίου 122, Κέρκυρα

Γενική άποψη
Πηγή :  http://kapodistrias.digitalarchive.gr

Διεύθυνση : Καποδιστρίου 122, Κέρκυρα
 
Επωνυμία :  Μέγαρο Καποδίστρια
 
Χρόνος Κατασκευής :  1832
 
Αρχιτέκτονας :  Ιωάννης Χρόνης
 
Περιγραφή :
Η σύνθεση της πρόσοψης με μικρή προβολή του κεντρικού μέρους και τονισμό των κυρίων ορόφων με πανύψηλες κορινθιακές παραστάσεις από κόκκινη σινιώτικη πέτρα, έχει μνημειακό κλασικιστικό χαρακτήρα. Οι κύριοι χώροι του κτιρίου είναι διακοσμημένοι με νεότερες οροφογραφίες.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :   
Κτίστηκε περί το 1832 στη θέση του παλιότερου αρχοντικού της οικογένειας στο οποίο μάλιστα είχε γεννηθεί ο κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Το κτίριο πέρασε αργότερα στην κυριότητα του Ιονίου Κράτους και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του προέδρου της Γερουσίας μετά δε την Ένωση στέγασε για ένα διάστημα την Νομαρχία και σήμερα φιλοξενεί υπηρεσίες του Ιονίου Πανεπιστημίου. Θεωρείται το σπουδαιότερο έργο του Κερκυραίου αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη, για την μορφολογική του πληρότητα και την τεχνική αρτιότητά του.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στέγασε την Ιταλική Στρατιωτική Διοίκηση και μετά την Απελευθέρωση χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως Νομαρχία.
Από το 1985 στεγάζει το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σήμερα, στο Μέγαρο Καποδίστρια στεγάζονται η Διοίκηση, τα δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και η Βιβλιοθήκη του Τμήματος.
Στην μια όψη του τελευταίου χαρτονομίσματος των πεντακοσίων δραχμών απεικονιζόταν στο αριστερό τμήμα ο Ιωάννης Καποδίστριας και στο αριστερό το Μέγαρο Καποδίστρια.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου