Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Αρχοντικό Ηλιάδη - Βουλιουρή, Βουρνάζων 15, Μυτιλήνη

Γενική άποψη από street View (2011)

Η μαρμάρινη βρύση

Διεύθυνση : Βουρνάζων 15, Μυτιλήνη 

Επωνυμία : Αρχοντικό Ηλιάδη - Βουλιουρή 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1880 

Αρχιτέκτονας : Δ. Μεϊμάρης (εμπειρικός) 

Περιγραφή : 
Διώροφο λιτό νεοκλασικό κτίριο, με τυπική οργάνωση της όψεως. Αποτελεί αξιόλογο δείγμα αστικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Μυτιλήνης. Χαρακτηριστική είναι η λιτότητα της πρόσοψης με την τριμερή διάρθρωση της. 
Ωραιότατη η πόρτα του προκηπίου. 
Η πρόσοψη έχει τριμερή διάρθρωση με το κεντρικό τμήμα να προεξέχει ελαφρά. Η κεντρική μορφολογική ενότητα διαμορφώνεται με στοιχεία του νεοκλασικού λεξιλογίου, όπως το μαρμαρόγλυπτο, υψηλής ποιότητας, θύρωμα της εξώθυρας, το μαρμάρινο επίσημο κλιμακοστάσιο και τον κεντρικό εξώστη στον όροφο που διαμορφώνεται με σφυρήλατο κιγκλίδωμα και αντηρίδες. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε μία από τις πιο όμορφες βρύσες της Μυτιλήνης, η οποία είναι εντοιχισμένη στον αυλότοιχο της πίσω αυλής της οικίας (με πρόσβαση από την οδό Ικτίνου). Σύμφωνα με τους απογόνους της οικογένειας η βρύση μεταφέρθηκε από άλλη τοποθεσία και τοποθετήθηκε στην σημερινή της θέση πριν απόχωρήσουν οι Τούρκοι από το νησί. Η βρύση αποτελούσε δώρο των Τούρκων στον γιατρό Ι. Βουλιουρή ως δείγμα εκτίμησης κι ευγνωμοσύνης στο πρόσωπό του. Δεν φέρει επιγραφή ή ημερομηνία κατασκευής και έχει φτιαχτεί πιθανότατα από Έλληνες μάστορες. Βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, φτιαγμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου από το γκρίζο μάρμαρο του νησιού σε συνδυασμό με το λευκό μάρμαρο του «στηθαίου» που προσθέτει στην αισθητική της. Είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο ύδρευσης (χωρίς δεξαμενή) και φέρει πολύ όμορφα ανάγλυφα. Στην σύνθεση της διακόσμησής της συναντάμε στοιχεία της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής τέχνης, καθώς και στοιχεία της Αναγέννησης και του μπαρόκ. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Επί της οδού Βουρνάζου συναναντώνται σειρά εντυπωσιακών κτιρίων της εποχής του 1900-1920 και θεωρείται σαν ένας από τους αριστοκρατικότερους δρόμους της πόλεως. Αυτό το κτίριο είναι το πρώτο επί της οδού Βουρνάζου. 
Κτίστηκε το 1900 με αρχιτέκτονα τον εμπειρικό Δ. Μειμάρης για αποκλειστική χρήση κατοικίας. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Θεόδωρος Ηλιάδης, πλούσιος έμπορος αποικιακών, ο οποίος το έχτισε για προίκα της κόρης του, που παντρεύτηκε τον ιατρό Ι. Βουλιούρη. Η ιδιοκτησία αρχικά ήταν μεγαλύτερη καθώς περιελάμβανε και την όμορη ιδιοκτησία, στην οποία κτίστηκε αργότερα η κλινική του ιατρού Βουλιούρη. Σήμερα έχει χρήση γραφείων. 
Στο ακίνητο έχει εκδοθεί τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης με το 
ΦΕΚ 98/Δ/12-02-1993 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΠΔ α/12-11-1985 ΦΕΚ 731/Δ/31-12-1985 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου