Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

οικοδομή Σιδηρόπουλου, Αγ. Σοφίας 16 & Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2019)

Λεπτομέρεια όψης
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Λεπτομέρεια πόρτας
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Λεπτομέρεια δαπέδου
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

 
Διεύθυνση :  Αγ. Σοφίας 16 & Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  οικοδομή Σιδηρόπουλου
 
Χρόνος Κατασκευής :  1926
 
Αρχιτέκτονας :  Ευθύμιος Κοτζαμπασούλης
 
Περιγραφή :
Αποτελείται από ισόγειο με πατάρι και 4 ορόφους. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικισμού, με κάθετο άξονα συμμετρίας και διαχωρισμό σε βάση-κορμό-στέψη. Η είσοδος είναι επιβλητική, με μαρμάρινο κλιμακοστάσιο, ξύλινες κουπαστές, γύψινα διακοσμητικά στους τοίχους και την οροφή, κεραμικά πλακάκια. Εκατέρωθεν της σκάλας παρατηρούμε διαδρόμους που οδηγούν στους δευτερεύοντες χώρους του κτιρίου. Το κλιμακοστάσιο φωτίζεται φυσικά με τον μεγάλο, υπέρθυρο φεγγίτη ενώ οι τοίχοι και η οροφή φέρουν γύψινες διακοσμήσεις. Η πόρτα της πολυκατοικίας έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης, είναι ξύλινη, με ανάγλυφη διακόσμηση και έχει κατασκευαστεί στην Σιάτιστα, τόπο καταγωγής του ιδιοκτήτη και φημισμένη για τους τεχνίτες του ξύλου. Ο κάθε όροφος αποτελείται από δύο διαμερίσματα, εκτός από τον τελευταίο που είναι οροφοδιαμέρισμα. Το κλιμακοστάσιο φωτίζεται φυσικά, με τα μεγάλα ανοίγματα που υπάρχουν στον τοίχο αλλά δεν καταλήγει σε αίθριο όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή αλλά σε μια οροφή με γύψινες διακοσμήσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση των όψεων που τονίζονται ιδιαίτερα από τη γωνιακή προεξοχή και την κορνίζα επίστεψης του κτηρίου με τις καμπύλες, η οποία διαφοροποιεί τον τέταρτο όροφο από τους υπόλοιπους. Καλοδουλεμένη είναι και η ξυλόγλυπτη πόρτα εισόδου του κτηρίου που οδηγεί στο χώρο του κλιμακοστασίου, του οποίου
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλεως, όπου διατηρούνται πολλά αξιόλογα κτίρια της ίδιας εποχής.
Κτίστηκε το 1926, με ιδιοκτήτη τον κ. Σιδηρόπουλο από την Σιάτιστα και σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ευθύμιου Κοτζαμπασούλη από την Κωνσταντινούπολη. Αποτελεί κτίριο κατοικιών, οριζόντιας ιδιοκτησίας με ισόγειο διαμορφωμένο για εμπορική χρήση. Όπως οι περισσότερες ιδιοκτησίες εκείνη την εποχή, κτίστηκε με σκοπό την ενοικίαση των διαμερισμάτων και ιδιοκατοίκηση του ρετιρέ. Η οικογένεια Σιδηρόπουλου έμεινε στο κτίριο για έναν χρόνο οπότε και αντάλλαξε κτίρια με τον κ. Βλιούρα, φίλο του κ. Σιδηρόπουλου και ιδιοκτήτη του κτιρίου στην Τσιμισκή 59. Σήμερα, το κτίριο κατέχει μια σημαντική πρωτιά, αυτή της μεγαλύτερης πόρτας της Θεσσαλονίκης, για την πόρτα εισόδου της.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  Π.Δ. α/02-11-1983  ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου