Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλλάς», Θερμή Λέσβου

Φωτογραφία από https://www.lesvosnews.net

Καρτποστάλ της εποχής
Πηγή :  https://www.tanea.gr


Διεύθυνση : Θερμή Λέσβου 

Επωνυμία : ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλλάς» 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1909 

Περιγραφή : 
Είναι αξιολογότατο εκλεκτικιστικό κτίριο του τέλους του 19ου αιώνα, συνδεδεμένο με κοινωνικές δομές στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο 
Το συνολικό εμβαδό του οικοδομήματος ανέρχεται στα 19.164 τ.μ. σε οικόπεδο 23.500 τ.μ. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς (Hotel Sarlidjé Palace) κτίστηκε στο χωριό Θερμή της Μυτιλήνης το 1909 σε σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων από τον Χασάν Εφέντη Μολλά Μουσταφά, έναν πλούσιο κάτοικο της περιοχής. «Την 1ην Μαΐου ήνοιξεν τας πύλας του εις το κοινόν το νεόδμητον Μέγα εν Θερμή Ξενοδοχείον. Δωμάτια ευάερα και ευήλια, επίπλωσις τελειοτάτη, τροφή άφθονος καθαρά και υγιεινή (...). Το Μέγα τούτο ξενοδοχείο θα καταστή βεβαίως το εντευκτήριο του καλού κόσμου της καθ’ ημάς Ανατολής. Διότι κείται παρά τα θαυμαστά θερμά ύδατα της Θερμής, τα από των αρχαίων χρόνων ονομαστά δι’ ιαματικάς ιδιότητας», αναφέρει η εφημερίδα Σάλπιγξ το 1910. Οπως σημειώνει, η τιμή του δωματίου με διατροφή ήταν «40 γρόσια κατ’ άτομο και ημέραν». 
Ονομάστηκε Σάρλιτζα Παλλάς (Hotel Sarlidjé Palace), ονομασία που επί τουρκοκρατίας σήμαινε «οι κίτρινες θερμές πηγές», δηλαδή από το «Sari» που στην τουρκική γλώσσα σημαίνει το κίτρινο χρώμα και λίτζα που σημαίνει υπόθερμο θεραπευτικό νερό.
Μετά την απελευθέρωση της Μυτιλήνης το 1912, το ξενοδοχείο φιλοξενεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, τον πρίγκιπα Παύλο και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της εποχής. Αποτέλεσε στο μακρινό παρελθόν ''εντευκτήριο του καλού κόσμου'', φιλοξενώντας κατά τις ένδοξες ημέρες του προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Γεώργιος Παπανδρέου. 
Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ξενοδοχείο και οι ιαματικές πηγές περνούν ως ανταλλάξιμα στο ελληνικό κράτος και στη συνέχεια, το 1925, στην Εθνική Τράπεζα. Το 1933 αγοράζεται σε δημοπρασία από το Ταμείο Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ). 
Τελικά, το ξενοδοχείο έκλεισε το 1982. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 

http://www.idika.org.gr

2 σχόλια:

  1. Αγαπητε μου Συμμαθητη Γιωργο Κουνενη,
    Πριν απο πολλα χρονια στις ετησιες επισκεψεις μας στην Μυτιληνη ,ειχαμε μεινει στο Λωριετ στην Βαρια. Μερικα χρονια αργοτερα η νεα ανακλαινιση περιελαμβανε και πισινα! Δεν ξερω με πιο σκεπτικο μα πιστευω πως ηταν καλλιτερα χωρις. Σε γενικο συνολο η προσπαθεια ηταν επιτυχης.
    Ευχομαι καθε επιτυχια στο πολυτιμο εργο σας,
    Με φιλικους χαιρετισμους
    Πανος Αδαμοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Πάνο
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Οποιαδήποτε παροχή πληροφοριών ακόμα και η πιό μικρή είναι σημαντική για εμάς. Για το Λωριέτ έχουμε κάποια στοιχεία αλλά δεν είναι αρκετά για γίνει η ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή