Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

κινηματογράφος «OΛYMΠIA», Ελ. Βενιζέλου 118, Δράμα

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος

Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος


 
Διεύθυνση :  Ελ. Βενιζέλου 118, Δράμα
 
Επωνυμία :  κινηματογράφος «OΛYMΠIA»
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό με εκλεκτικιστικά στοιχεία
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για ειδικό κτίριο με νεοκλασικά και άλλα στοιχεία εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, με ειδική λειτουργία, άμεσα συνδεδεμένο με τον πολεοδομικό ιστό της πόλης και με τις συλλογικές μνήμες των κατοίκων της Δράμας.
H αρχιτεκτονική του φανερώνει τις επιρροές από τη σχολή της Βιέννης, με σαφείς αναφορές στο Jugendstil, την αυστριακή «Αρ Νουβώ», τη Νέα Τέχνη του Μεσοπολέμου.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Είναι από τους παλαιότερους σωζόμενους κινηματογράφους του ελλαδικού χώρου. Αρχικά, ήταν καπναποθήκη. Ήταν ιδιοκτησία της ισραηλιτικής κοινότητας της Δράμας και λειτούργησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 με την επωνυμία «Μέγας Κινηματογράφος» ή «Μέγας». Λειτούργησε για ένα μικρό διάστημα και με την ονομασία «Ελλάς». Μετά ονομάστηκε «Ολύμπια».
Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι αποτελεί από τις λίγες μαρτυρίες της αρχιτεκτονικής των κινηματογράφων του Μεσοπολέμου στο Bορειοελλαδικό χώρο.
Αγοράστηκε από τον Δήμο Δράμας και λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος. Κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο, προβάλλονται εδώ οι ταινίες του «Eλληνικού και Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους», το οποίο διαρκεί μία εβδομάδα.
 
Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου