Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Εθνική Τράπεζα, Μητροπόλεως Ίωνος Δραγούμη & Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη από street View (2014)

Είσοδος Μητροπόλεως από street View (2014)

Σχέδιο-πρόταση του αρχιτέκτονα Α. Βάλβη που δεν πραγματοποιήθηκε.

Λεπτομέρεια γείσου
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

 Διεύθυνση :  Μητροπόλεως Ίωνος Δραγούμη & Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  Εθνική Τράπεζα
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό με εκλεκτικιστικά στοιχεία
 
Χρόνος Κατασκευής :  1928-1933
 
Αρχιτέκτονας :  Αριστομένης Βάλβης
 
Περιγραφή :
Νεοκλασικό κτίριο, ορθογωνικής κάτοψης, δείγμα του ύστατου νεοκλασικισμού. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το μαρμάρινο δωρικό πρόπυλο στη βόρεια όψη και οι κορινθιακοί κίονες των άλλων όψεων που καταλαμβάνουν σε ύψος τους ορόφους και στηρίζουν έντονα προεξέχοντα γείσα.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο νεοκλασικό κτίσμα με εκλεκτικιστικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το μαρμάρινο δωρικό πρόπυλο στη βόρεια όψη και οι κορινθιακοί κίονες των άλλων όψεων που καταλαμβάνουν σε ύψος τους ορόφους και στηρίζουν έντονα προεξέχοντα γείσα. Το κτίριο αποτελεί αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής των κτιρίων των Τραπεζών στην Ελλάδα.
Στην κατασκευή του κτιρίου χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα πρωτοποριακές για την εποχή τεχνικές, όπως το σκυρόδεμα, νέο ακόμη υλικό, αλλά και η πασσαλόπηξη για τη στατικότητα των θεμελίων. Οι δύο αίθουσες συναλλαγής στεγάστηκαν με διπλό κέλυφος, δημιουργήθηκε ημισφαιρικός τρούλος από μεταλλικές διατομές και κάλυψη των φατνωμάτων με πλάκες μαρμάρου μικρού πάχους, ώστε να είναι διαφώτιστες αλλά και σε δεύτερο επίπεδο, ένας ημικυλινδρικός θόλος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο τρούλος υποβαστάζεται περιμετρικά από πεσσούς και κολόνες, που ενώνονται με τρίδυμες αψίδες στο ύψος του α' ορόφου και μονές αψίδες στο ύψος του β' ορόφου. Η σύνδεση του τρούλου με τους πεσσούς γίνεται μέσω μεγάλων σφαιρικών τριγώνων.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, που κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το κέντρο της πόλης και τον ανασχεδιασμό της από την ομάδα του Γάλλου πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ, η ΕΤΕ προκήρυξε, το 1925, αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του ιδιόκτητου κτιρίου της στη Θεσσαλονίκη. Υποβλήθηκαν 29 μελέτες και απονεμήθηκαν τρία βραβεία. Το τρίτο απονεμήθηκε στον αρχιτέκτονα Αριστομένη Βάλβη, ο οποίος προσλήφθηκε στο προσωπικό του τεχνικού τμήματος της τράπεζας. Η δική του μελέτη τελικά εφαρμόστηκε. Τα τελικά σχέδια υποβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1928, οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το ίδιο έτος και αποπερατώθηκαν το 1933.
Είχε αρχίσει να κτίζεται ως κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, αλλά στη μέση της ανέγερσης ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι έγινε μια αναγκαστική διαίρεση του κτηρίου σε δύο μέρη, ένα για κάθε τράπεζα. Η Εθνική έχει είσοδο από Ίωνος Δραγούμη και η Τράπεζα της Ελλάδος από Τσιμισκή.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
Βόγια Χριστίνα Ερίντα  Πτυχιακή εργασία :
«Αποτύπωση καταστημάτων τραπέζης του μεσοπολέμου στον Ελλαδικό χώρο»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου