Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Ι. Δραγούμη 21, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2014)

Σχέδιο κάτοψης ορόφου
Πηγή :  http://www.salonikajewisharchitecture.com


 
Διεύθυνση :  Ι. Δραγούμη 21, Θεσσαλονίκη
 
Χρόνος Κατασκευής :  1926-1927
 
Αρχιτέκτονας :  
Αρχιτέκτων Κωνσταντίνος Κιτσίκης - Πολιτικός μηχανικός Δ. Καψαμπέλης
Αρχιτέκτων Ελί Χασίδ-Φερνάνδες - Πολιτικός μηχανικός Ζοζέφ Πλεϋμπέρ.
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για κτίριο με υπερυψωμένο ισόγειο και τρεις ορόφους.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αρχικοί ιδιοκτήτες ήταν οι συγγενικές οικογένειες των Ερρίκου Αμπραβανέλ και Αλμπέρτου Μπενβενίστε, συγγάμβρων του Νισσήμ Καπουάνο, οι οποίες είχαν τα πρωτεία στο εμπόριο οικιακών ειδών.
Το κτίριο είχε σχεδιαστεί για στεγάσει το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Θεσσαλονίκη. Σήμερα (2020) στεγάζει την Alpha Bank. Η οικοδομική άδεια, το στέλεχος της οποίας δεν σώθηκε, εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1926 με μελέτη του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κιτσίκη και του πολιτικού μηχανικού Δ. Καψαμπέλη.
Στον φάκελο της οικοδομικής άδειας διασώθηκαν δύο σχέδια, τα οποία εκπονήθηκαν από τον μηχανικό Ζοζέφ Πλεϋμπέρ  και τον αρχιτέκτονα Ελί Χασίδ-Φερνάνδες. Πρόκειται για ένα «Υπερεπιθετικόν Σχεδιάγραμμα της οικοδομής των  Αμπραβανέλ και Μπενβενίστε», στο οποίο απεικονίζεται με μπλε μελάνι το οικόπεδο 135/5, ενώ με κόκκινο η πριν από την πυρκαγιά υφιστάμενη κατάσταση. Το δεύτερο σχέδιο αφορά στην αξιοποίηση του οικοπέδου καθώς πρόκειται για ένα σχέδιο κάτοψης ορόφου, με την τυπική οργάνωση γραφείων. Από τον φάκελο δεν προκύπτει η ακριβής ημερομηνία πώλησης του ακινήτου. Πάντως, η Εμπορική Τράπεζα εγκαταστάθηκε στο «νεόδμητον ιδιόκτητον αυτής μέγαρον έναντι του ναού Αγίου Μηνά» τον Οκτώβριο του 1927.
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου