Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Δημοτικό Mέγαρο, Βαθύ Σάμου

Γενική άποψη
Πηγή :  https://www.isamos.gr

Άποψη εσωτερικού
Πηγή :  http://vathisos.blogspot.com

Σχέδιο όψης
Πηγή :  http://vathisos.blogspot.com

Διεύθυνση : Βαθύ Σάμου
 
Επωνυμία :  Δημοτικό Mέγαρο
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1898
 
Αρχιτέκτονας :  Μ. Ευσταθιάδης
 
Περιγραφή :
Έχει συνολικό εμβαδόν 308 τ.μ. κάλυψης και δόμηση 620 τ.μ. περίπου.
Οι όψεις του Μεγάρου είναι λιτές και αυστηρά συμμετρικές. Το κεντρικό τμήμα της πρόσοψης, το οποίο προεξέχει ελαφρά, απολήγει σε απλουστευμένο αέτωμα, τονίζοντας τη σημασία της εισόδου. Τα ανοίγματα είναι ορθογωνικά και περιβάλλονται από διακοσμητικό πλαίσιο. Τα παράθυρα του ισογείου στέφονται με καμπύλα αετώματα, ενώ τα αντίστοιχα αετώματα στα παράθυρα του ορόφου είναι τριγωνικά. Επιτυγχάνεται, έτσι, διαχωρισμός του ισογείου από τον όροφο, ο οποίος υπογραμμίζεται από μια οριζόντια ταινία στο ύψος του εξώστη. Ο μαρμάρινος εξώστης της πρόσοψης στηρίζεται σε τέσσερα φουρούσια.
Η μνημειακή είσοδος, στην οποία καταλήγει μαρμάρινη κλίμακα, στέφεται από τριγωνικό αέτωμα που βασίζεται σε δύο παραστάδες.
Η κεραμοσκεπής στέγη σχηματίζει αετωματική απόληξη στην κύρια όψη, ενώ στις άλλες όψεις καταλήγει σε οριζόντιο γείσο, κάτω από το οποίο διατρέχει διακοσμητική ταινία.
Η κάτοψη του κτηρίου έχει ως κύριο στόχο την προβολή της αίθουσας συνεδριάσεων, στην οποία οδηγεί μαρμάρινη σκάλα. Το επιβλητικό ξύλινο θύρωμα της αίθουσας κοσμείται με μικρό αέτωμα. Το οκταγωνικό σχήμα της αίθουσας προβάλλει στην πίσω όψη του κτηρίου.
Το εσωτερικό του κτηρίου κοσμείται με Art Nouveau οροϕογραφικές διακοσμήσεις.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :  
Το Δημοτικό Μέγαρο Σάμου είναι ένα μνημειακό νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο στέγαζε την Εθνοσυνέλευση των Σαμίων.
Η αρχική οικοδομή στηρίχθηκε σε σχέδια του μηχανικού της Ηγεμονίας Ευσταθιάδη, συνταγμένα το 1898 (7-4-1898) και επικυρωμένα από τον τότε Ηγεμόνα Στέφανο Μουσούρο.
Το μεγάλος ύψος του καθώς και αίθουσα εκδηλώσεων, γνωστή μας ως "αίθουσα του Δήμου" δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στο κτίριο.
Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως Βουλευτήριο και τόπος συνεδριάσεων της γενικής Συνέλευσης μέχρι το 1912 -1914 . Το 1912 μάλιστα ηλεκτροφωτίσθηκε για πρώτη φορά.
Μετά την ένωση, το Βουλευτήριο χρησιμοποιήθηκε ως Δημαρχείο, ενώ για ένα διάστημα στους κάτω ορόφους στεγάσθηκε το Αρχειοφυλάκειο.
Μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, στη δεκαετία του 1950, ο κάτω όροφος στέγασε το Ταχυδρομείο, ενώ έγιναν μετατροπές στην αίθουσα των Γενικών Συνελεύσεων που μετατράπηκε σε αίθουσα εκδηλώσεων και απέκτησε μια μικρή σκηνή κατάλληλη για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και λοιπές εκδηλώσεις.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου