Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

οικία Άρμανσμπεργκ, Πλαπούτα & Συγγρού 10, Ναύπλιο Αργολίδας

Γενική άποψη από street View (2019)

Διεύθυνση :  Πλαπούτα & Συγγρού 10, Ναύπλιο Αργολίδας, Ναύπλιο Αργολίδας
 
Επωνυμία :  οικία Άρμανσμπεργκ
 
Περιγραφή :
Αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική κατασκευή της Καποδιστριακής περιόδου. Το κτίριο είναι διώροφο με ορθογώνια ανοίγματα. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος χρονολογούνται στην οθωμανική περίοδο, ενώ ο τελευταίος όροφος προστέθηκε μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.
Η οικία Άρμανσμπεργκ φέρει έντονες επιδράσεις του ευρωπαϊκού κλασικισμού, όπως είναι η κυριαρχία της οριζόντιας γραμμής και ο τονισμός του κατακόρυφου άξονα συμμετρίας. Η στέγη του κτηρίου έχει επιστρωθεί με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, ενώ το ξύλινο γείσο που τη στηρίζει προβάλλει ελαφρά έξω από το περίγραμμα του κτιρίου.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Το κτίριο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και τους κατοίκους, αφού ακόμη και σήμερα είναι γνωστό ως κτίριο «ΑΡΜΑΝΣΜΠΕΡΓΚ»
Η οικία του Ιωσήφ Λουδοβίκου Κόμητος του Άρμανσμπεργκ (Joseph Ludwig Graf von Armansperg) αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτήρια της πόλης του Ναυπλίου.
Στα κιγκλιδώματα των εξωτερικών εξωστών υπάρχει κυκλική μεταλλική επιγραφή με τα στοιχεία «ΔΠΚ 1831», δηλαδή τα αρχικά του Δημητρίου Κολιόπουλου Πλαπούτα, στρατηγού της επανάστασης και επίτιμου υπασπιστή του Όθωνα, και το έτος που πιθανώς αντιστοιχεί στη χρονολογία κατασκευής του ορόφου. Το κτίριο υπήρξε κατοικία του Κόμητος Άρμανσμπεργκ κατά την περίοδο της Αντιβασιλείας (1833-1837).
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου