Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Αρχοντικό Κοντού, Άνω Λεχώνια Μαγνησίας

Γενική άποψη από street View (2019)

Γενική άποψη από street View (2019)

Παλιά καρτποστάλ
Πηγή :  http://anolehonia.blogspot.com

 
Διεύθυνση :  Άνω Λεχώνια Μαγνησίας
 
Επωνυμία :  Αρχοντικό Κοντού
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1900
 
Περιγραφή :
Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής που υπάρχουν στο Πήλιο με έντονες δυτικοευρωπαϊκές επιδράσεις. Έχει κάτοψη σε σχήμα Π που αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, ημιυπόγειο, ισόγειο, όροφο και σοφίτες.
Το ημιυπόγειο προεξέχει από τον κύριο όγκο του κτιρίου στην ανατολική και δυτική πλευρά, δημιουργώντας έτσι δύο μεγάλες βεράντες στη στάθμη του υπερυψωμένου ισογείου.
Οι σοφίτες διαμορφώνονται εν μέρει μέσα στη στέγη που γι' αυτό το λόγο έχει έντονη κλίση και αφήνουν ελεύθερες τις προσόψεις τους στα κεντρικά τμήματα των τριών πλευρών του κτιρίου, τονίζοντας έτσι και τον κατακόρυφο άξονά τους. Έχουν από ένα τοξωτό άνοιγμα που πλαισιώνεται από δύο ραβδωτούς κιονίσκους και ανοικτό τριγωνικό αέτωμα με περίτεχνη μεταλλική απόληξη.
Οι όψεις τους συμμετρικές στους κατακόρυφους άξονές τους είναι πολύ πλούσια διακοσμημένες με ψευδοπαραστάδες που τοποθετούνται στις γωνίες του κτιρίου και συνδέονται με οριζόντιες ταινίες που διατρέχουν όλο το μήκος τους. Κορνίζες πλαισιώνουν τα περισσότερα ανοίγματα γεισίποδες φαίνινται σαν να υποστηρίζουν τα γείσα των παραθύρων στον όροφο καθώς και το γείσο της στέγης, μαρμάρινοι εξώστες προβάλλουν σε μερικά ανοίγματα με λιθανάγλυφες παραστάσεις και περίτεχνες χυτές σιδεριές.
Η όλη διακόσμηση του κτιρίου ολοκληρώνεται με τις εσωτερικές ζωγραφιστές οροφές εκ των οποίων οι περισσότερες σώζονται σε καλή κατάσταση, μερικές μισοκατεστραμένες και άλλες κάτω από μεταγενέστερα ασβεστώματα".
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε το 1900 από την οικογένεια Κοντού. Ο Νικόλαος Κοντός ήταν πρόξενος της Ρωσίας στην Ελλάδα. Το ατύχημα για την οικογένεια ήταν ότι το αρσενικό (Κωνσταντίνος) και τα θηλυκά (Ελένη και Κατίνα) παιδιά της - εκτός μιας- πέθαναν από φυματίωση.
Οι εποχές ήταν τέτοιες που η αστική αυτή οικογένεια δεν μπορούσε να στιγματιστεί, οπότε κι η απώλειά τους αποδόθηκε σε άλλη αιτία θανάτου. Ο οικογενειακός τους τάφος (σπουδαίο νεότερο καλλιτεχνικό μνημείο) υπάρχει στο νεκροταφείο Βόλου, μαζί και ο θρύλος ότι δηλητηριάστηκαν από σαμιαμίδι που έπεσε στο ρόφημά τους ενώ, είναι γνωστό πως το σαμιαμίδι δεν είναι δηλητηριώδες.
Το αρχοντικό χρησιμοποιήθηκε άλλοτε ως ξενοδοχείο και άλλοτε ως πολυκατοικία. Στους Λεχωνίτες είναι γνωστό και με το όνομα "πολυκατοικία".
Το 1941 καταλήφθηκε από Γερμανούς, που εγκατέστησαν προσωρινά σ’ αυτό το αρχηγείο τους.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
 

1 σχόλιο: