Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

οικία Κλεάνθη Παλιό Πανεπιστήμιο, Θόλου 5, Αθήνα

Γενική άποψη
Πηγή :  ΥΠΠΟ ΔΠΝΣΜ

Γενική άποψη
Πηγή :  ΥΠΠΟ ΔΠΝΣΜ

Γενική άποψη
Πηγή :  ΥΠΠΟ ΔΠΝΣΜ

 
Διεύθυνση :  Θόλου 5, Αθήνα
 
Επωνυμία :  οικία Κλεάνθη Παλιό Πανεπιστήμιο
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1831
 
Αρχιτέκτονας :  Σταμάτιος Κλεάνθης & Eduart Schaubert
 
Περιγραφή :
Το κτίριο είναι διώροφο με κεραμοσκεπή. Χαρακτηριστικό της κύριας όψης αποτελεί ο εξώστης με τους τέσσερις πεσσούς και η λίθινη κλίμακα. Στις πίσω όψεις επαναλαμβάνονται οι πεσσοί και τα ορθογώνια παράθυρα σε διαφορετικά μεγέθη. Δημιουργείται εσωτερική αυλή με θέα προς τον ιερό βράχο, η οποία έχει είσοδο από την οδό Κλεψύδρας.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί ένα από τα λίγα σωζόμενα αρχιτεκτονήματα που οικοδομήθηκαν πριν την έλευση του Όθωνα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το αρχικό κτίσμα φαίνεται να έχει ανεγερθεί τουλάχιστον στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, καθώς υπάρχει μαρτυρία του σε ελαιογραφία του 1674.
Το 1831 οι αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι Σταμάτιος Κλεάνθης και Eduart Schaubert αγόρασαν το κτήριο από τη Ζαντέ Χανούμ και ξεκίνησαν την επισκευή και ανοικοδόμησή του. Η «οικία Κλεάνθους» άρεσε πολύ στους Αθηναίους και, καθώς ήταν από τα μεγαλύτερα οικήματα της πόλης, επελέγη το 1837 για να φιλοξενήσει τις λειτουργίες του πρώτου Πανεπιστημίου του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Το Πανεπιστήμιο στεγάστηκε στην Οικία Κλεάνθους επί τέσσερα χρόνια, από το 1837 έως το 1841. Αρχικά λειτούργησε με τέσσερις σχολές: Θεολογία, Νομική, Ιατρική και Φιλοσοφική.
Το 1861 ο Κλεάνθης πούλησε το κτίριο, το οποίο άλλαξε αρκετές χρήσεις, όπως στρατώνας, σχολείο, κατοικία, χώρος φιλοξενίας προσφύγων, ταβέρνα (με την επωνυμία "Παληό Πανεπιστήμιο"), έως την απαλλοτρίωσή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1962.
Το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαινιάστηκε το Μάιο 1987, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατόν πενήντα χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Οι αίθουσές του αφηγούνται την ιστορία του, φιλοξενούν ενθυμήματα από τις τέσσερις σχολές που λειτούργησαν στο χώρο της οικίας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τις εξέχουσες προσωπικότητες της ανώτατης εκπαίδευσης.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  Π.Δ. α/24-10-1980  ΦΕΚ 617/Δ/08-11-1980
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου