Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Παλιά Εκπαιδευτήρια Δράμας, Γούναρη & Μακεδονομάχων, Δράμα





Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη
Πηγή :  https://dimos-dramas.gr

Γενική άποψη από street View (2014)


Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση : Γούναρη & Μακεδονομάχων, Δράμα
 
Επωνυμία :  Παλιά Εκπαιδευτήρια Δράμας
 
Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1908
 
Αρχιτέκτονας :  Γ. Χατζημιχαήλ
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο κτίριο σε σχήμα «Π» όπως το υπαγόρευε η Ελληνική αρχιτεκτονική παράδοση, αλλά και η ανάγκη να ανταποκρίνεται το κτίριο στις απαιτήσεις για φως, ήλιο και αερισμό.
Έχει τρεις εισόδους, μία σε κάθε πτέρυγα που αφορούσαν στο παρθεναγωγείο, στο αρρεναγωγείο και μία στην πλευρά της "πλάτης" του «Π».
Διέθετε στον πρώτο όροφο 6 αίθουσες διδασκαλίας, μία μεγάλη αίθουσα τελετών και γραφείο. Στο δεύτερο όροφο διέθεταν οκτώ αίθουσες διδασκαλίας και δύο γραφεία. Ως βοηθητικά κτίρια χρησιμοποιούνταν α)το οίκημα της Εστίας Μαθητικών Συσσιτίων, το οποίο είχε ανεγερθεί μεταπολεμικά με κρατική αρωγή και περιελάμβανε 2 διαμερίσματα (αποθήκη και εστίες) και β)το θυρωρείο στην είσοδο της αυλής, το οποίο χτίστηκε το έτος 1954 με δαπάνη 15.000 δρχ. και χρησίμευε ως μαθητικό πρατήριο. Παρόμοιο μαθητικό πρατήριο υπήρχε και στη νότια είσοδο των Εκπαιδευτηρίων. Το υπόγειο χρησίμευε ως αποθήκη.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί ιστορικό μνημείο της πόλης στο οποίο καλλιεργήθηκε η Ελληνική παιδεία τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας. Το κτίριο είναι έργο του τότε Μητροπολίτη Δράμας, Αγίου Χρυσοστόμου, ο οποίος αργότερα ως Μητροπολίτης Σμύρνης μαρτύρησε κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Κτίστηκε το 1908 με σχέδια του υπολοχαγού και αρχιτέκτονα Γ. Χατζημιχαήλ. Μέρος της δαπάνης προσέφερε η οικογένεια του Παύλου Μελά, ενώ στην ανέγερση βοήθησαν τεχνίτες της περιοχής. Το πλήρες όνομα τους είναι «Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Ορθοδόξου κοινότητος Δράμας».
Τα «Εκπαιδευτήρια» το 1953 μετονομάστηκαν σε «12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας». Αργότερα στο κτίριο κατά καιρούς συστεγάστηκαν και άλλα δημοτικά σχολεία όπως το 9ο, το12ο κ.α., Το 1989 εντάχθηκαν στο Πρώτο Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης και αναπαλαιώθηκαν από τον αρχιτέκτονα Μηχανικό Νίκο Τσαρτιλίδη.
 
Χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
1.    Υπ. Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr
2.    Υπ. Πολιτισμού  http://odysseus.culture.gr
3.    Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο  https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr
4.    Ιστοσελίδα  https://www.psithiri.gr
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου